Tu ti-ai facut testul Papanicolau?
Ca reprezentanta a sexului frumos nu ai numai de castigat, ci si de suferit. Sa fii femeie este frumos, dar nu foarte simplu! Nu este suficient sa porti rochie si sa te cocoti pe tocuri de 10 cm, sa te poti considera femeie, in adevaratul sens al cuvantului. Dincolo de grija pentru aspectul fizic, femeia trebuie sa acorde o atentie maxima sanatatii corporale. Inca de mici ni se spune ca sanatatea este cea mai importanta, insa, din pacate, abia atunci cand ne imbolnavim realizam vreidicitatea acestei afirmatii.
Femeia este fericita detinatoare a darului nasterii. Odata cu inaintarea in varsta, apar tot felul de probleme care pot afecta aceasta capacitate. Raceli necontrolate sau candidozele netratate corespunzator pot duce la aparitia unor inflamatii, leziuni pe col sau, si mai grav, la infertilitate. Daca pentru generatiile anterioare, si ma refer, ca exemplu, la cea a anilor ’90, educatia sexuala nu constituia o prioritate, din cauza unor reminescente ale regimului trecut, in zilele noastre intalnim tot felul de pliante si materiale informative care indeamna femeile sa-si respecte sanatatea si sa se trateze.
Mergand pe principiul „mai bine sa previi decat sa combati”, este bine sa facem uz de metodele de analiza si examinare a sanatatii, pe care le avem la indemana. Pentru depistarea si prevenirea bolilor aparatului genital exista testul Papanicolau sau frotiul Papanicolau.
Ce este testul Papanicolau?
Greu de crezut, insa adevarat, chiar si in zilele noastre, inca exista femei care nu au apelat niciodata la acest test, prin urmare nu stiu ce presupune. Testul presupune prelevarea celulelor de la nivelul cervixului pentru depistarea eventualelor modificari celulare care au survenit la nivelul colului uterin. Testul este obligatoriu pentru femeile care au o viata sexuala activa si este recomandat de catre orice medic ginecolog. Odata la 6 luni este periodicitatea normala a repetarii testului, iar daca nu se poate, cel putin o data pe an, pentru a asigura o monitorizare atenta si sigura. Importanta acestui test este data de faptul ca prin intermediul lui se pot determina chiar si cele mai avansate probleme de care sufera femeia, plecand de la simple infectii precum vaginite sau candidoze si mergand pana la depistarea cancerului de col uterin. Cu ajutorul microscopului se pot observa forma si aspectul celulelor, modul cum acestea dispuse, etc. Afectiunile pe care ar putea sa le indice testul Papanicolau sunt urmatoarele:
– infectiile determinate de fungi, cum este candidoza, bacterii precum vaginita sau paraziti (tricomonaza),
– infectii virale, virisul papiloma uman, in termeni mai cunoscuti HPV-ul,
– modificari celulare care pot fi determinate in perioada menopauzei (vaginita atrofica),
– modificari canceroase sub forma cancerului de col uterin,
– polipi cervicali, etc.
Pentru a evita atat influentarea rezultatelor testului, cat si necesitatea repetarii acestuia din motive care nu tin neaparat de afectiunile de care ai putea suferi, trebuie avute in vedere urmatoarele:
– perioada in care se face testul: de evitat perioada cat mai apropiata de cea a menstruatiei; perioada optima este situata la jumatatea dintre menstruatia anterioara si cea care urmeaza,
– cu cel putin 48 de ore inainte de a fi efectuat testul Papanicolau trebuie evitate spalaturile vaginale, contactele sexuale, ovulele, spermicide, tampoanele interne sau orice alte produse care ar putea influenta rezultatele testului.
Stiind ca infectiile netratate pot conduce la modifari celulare precanceroase, constituie un motiv suficient de bun pentru a te determina sa-ti faci testul Papanicolau. Ai grija de tine!