Transpiratia iti pateaza imaginea! Combate-o!
E vara, mercurul termometrelor urca treptat si nu coboara decat spre seara si in timpul noptii. Caldura nu ar fi o problema pentru tine daca nu ai fi o persoana care transpira in exces, chiar si in momentele in care temperatura ambientala este una normala. Cu atat mai mult, daca circuli cu mijloacele de transport in comun, chiar daca tu consideri ca actionezi corect pentru tinerea sub control a transpiratiei, totusi apele curg pe tine.
Transpiratia in exces poate fi o problema demoralizanta, gandindu-te numai la acele situatii jenante in care te-ai afla in timpul unei sedinte cand trebuie sa iti ascunzi bluza transpirata si sa te comporti ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Chiar si deciziile legate de vestimentatie iti pot fi influentate, in sensul ca vei opta pentru culori inchise, tocmai pentru a masca mai bine aspectul umed cauzat de transpiratia excesiva.
Ce este transpiratia?
Transpiratia este un fenomen natural si absolut normal si util corpului. Prin transpiratie temperatura corpului este reglata si mentinuta la 37 grade Celsius. Transpiratia este produsul glandelor sudoripare care se afla dispuse pe intreaga suprafata a corpului, insa mainile, axilele si picioarele sunt cele mai afectate. Ne nastem cu glande sudoripare, insa acestea actioneaza abia incepand de la varsta de 2 ani, iar capacitatea lor maxima se manifesta incepand cu varsta pubertatii.
Fara transpiratie, functiile organismului ar fi date peste cap, intrucat este fenomenul prin care toxinele si apa in exces sunt eliminate. Cu alte cuvinte, transpiratia este un rau necesar. Transpiratia in exces poarta denumirea de hidrosudoratie sau hiperhidroza.
Factori care influenteaza hipersudoratia
Transpiratia in exces este influentata de factori individuali, momentul in care se produce, precum si zona corpului afectata. In mod normal, luand in considerare continutul transpiratiei (sare si apa), aceasta nu are miros si, totusi, de ce apare si persista mirosul intepator al transpiratiei? Pentru ca, prin transpiratie, sunt eliminate si cantitati mici de uree si electroliti (substante care mentin nivelul lichidelor din organism). Mai mult, mirosul intepator al transpiratiei poate fi explicat si prin faptul ca, in momentul eliminarii, aceasta ia contact cu bacteriile de la suprafata.
Alimentatia joaca un rol foarte important cand vine vorba de transpiratie. Alimente precum carnea, branza, condimentele iuti si puternic aromate (ceapa, usturoiul), alcoolul sau tutunul influenteaza continutul si mirosul transpiratiei.
Afectiunile de care sufera o anumita persoana afecteaza transpiratia. Astfel, diabetul, afectiunile ficatului sau ale rinichilor cauzeaza o transpiratie excesiva si urat mirositoare.
Alti factori care ar putea influenta transpiratia excesiva a corpului sunt fie cei de natura emotionala, fie privesc momentele in care se produce. De exemplu, pe timpul verii sau in timpul depunerii unui efort fizic, temperatura ridicata a corpului determina actiunea excesiva a glandelor sudoripare. Sau de cate ori nu ti s-a intamplat sa iti transpire brusc palmele sau axilele cand erai incercata de emotii puternice?
Remedii
Ca sa iti rezolvi problema transpiratiei trebuie sa actionezi pe mai multe planuri.
Igiena personala este foarte importanta, iar dusurile zilnice inlatura bacteriile care inlesnesc transformarea transpiratiei intr-o problema respigatoare. Spala-te de doua ori pe zi, dimineata si seara, folosind un burete de baie imbibat in sapun sau gel de dus care, datorita suprafetei mai dure, inlatura cu succes atat bacteriile, cat si celulele moarte.
Vestimentatia este foarte importanta, desi nu ii acorzi importanta decat pentru a iesi in evidenta, fara sa te gandesti si la sanatatea ta si a pielii tale. Hainele prea mulate si confectionate din materiale sintetice favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si impiedica transpiratia sa se evapore. Cauta-ti haine mai lejere care permit pielii sa respire, mai ales pe timp de vara la temperaturi ridicate si evita cat poti de mult materialele sintetice.
Alimentatia influenteaza activitatea glandelor sudoripare. Desi, esti singura persoana care isi cunoaste cel mai bine corpul, se poate intampla ca atunci cand consumi anumite alimente, sa nu mai simti mirosul, intrucat esti obisnuita cu el. Schimbarile bruste si includerea in alimentatie a unor condimente picante sau mai aromate, precum ceapa sau usturoiul, cafeaua si alcoolul, in exces, determina un miros specific al transpiratiei. Acum ca stii care sunt alimentele ce iti cauzeaza o transpiratie urat mirositoare, echilibreaza-ti alimentatia zilnica, consumand-le in cantitati moderate.
Deodorantele rezolva problema transpiratiei doar temporar si local. Antiperspirantele au in compozitie elemente care anihileaza bacteriile responsabile de degradarea transpiratiei si isi mentin efectele timp de 24 de ore. Nu ar fi o problema daca nu ar dauna sanatatii, intrucat unele antiperspirante, de fapt majoritatea care se afla pe piata, pe langa compusii antibacterieni, contin tot felul de parabeni si aluminiu care, dupa o lunga perioada de utilizare, pot cauza grav sanatatii, fiind raspunzatori de cancerul la san. Alege deodorantele naturale si nu te lasa indusa in eroare de mirosul placut parfumat al acestora, intrucat pot ascunde multe neajunsuri.
Consumul de vitamine si minerale iti pot regla hiperhidroza. Incepe o cura cu magneziu si zinc, minerale utile in reglarea mirosului neplacut al transpiratiei. Doza zilnica de magneziu recomandata este de 200 – 500 mg, iar cea de zinc cuprinde un consum de 30 pana la 50 mg. Vitamina B in combinatie cu mineralele de mai sus ajuta la inlaturarea mirosurilor neplacute ale anumitor secretii ale corpului. Se recomanda o doza zilnica de 50 mg sau mai mult, depinde de cum reactioneaza corpul.
Daca totusi transpiratia persista, exista si metode medicale care anihileaza actiunea glandelor sudoripare cu cca 75%: liposuctia, prin intermediul careia glandele sudoripare sunt extrase. Indiferent care ar fi decizia ta, trebuie sa stii ca e bine sa nu intervii drastic asupra proceselor naturale care au loc in corpul tau.