Relatiile dintre oameni
Suntem oameni si interactionam intre noi. Relatiile dintre oameni sunt atat de diferite si complicate, incat uneori ai senzatia ca o necuvantatoare te-ar intelege mai bine decat persoana cu care vorbesti. Fiecare dintre noi avem relatii diferite cu persoanele cu care interactionam si asta pentru ca fiecare persoana este privita altfel si de la fiecare iti doresti altceva: relatii de familie, cuplu, prietenie stransa, colegialitate, amicitie, etc.
In general, oamenii relationeaza prin comunicare verbala, insa poti avea surpriza sa constati ca, uneori, comunicarea nonverbala este mai importanta. De cate ori nu te-ai aflat in situatii stanjenitoare din care ai fi putut iesi doar printr-o simpla intelegere din priviri? Sau, de cate ori nu ai facut o gafa, pentru ca expresia ta faciala si privirea contraziceau ceea ce comunicai verbal, de fapt? Prin comunicare non-verbala iti poti controla interlocutorul. „A tacea” si „a asculta” fac si ele parte din capacitatea noastra de interactiune. Exista persoane care comunica foarte bine, insa nu au forta si rabdarea necesare pentru a-si asculta semenii. Tot din interactiune face parte si contactul fizic, in toate formele sale.
Relatiile intre oameni sunt de nenumarate tipuri, insa relatii de calitate tot mai putine. Daca ajungi sa ai macar o relatie de calitate, inseamna ca esti o persoana care stie sa asculte. De exemplu, o prietenie nu este acea legatura creata intre doi oameni in care unul domina si celalalt accepta tot ce i se pune pe tava, ci acea relatie care iti da incredere, in care ai un cuvant de spus si, nu in ultimul rand, in care reusesti sa ai atat o comunicare verbala, cat si non-verbala. O relatie de calitate se bazeaza pe respect, intelegere si reciprocitate. Incepe de la o simpla relatie de colegialitate sau amicitie si pe baza experientelor impartasite avanseaza, transformandu-se intr-o relatie de calitate, de adevarata prietenie. Parca te simti mai bine cand stii ca e cineva acolo care te intelege si te asculta, in orice moment al vietii tale. Ti se pare simplu sa iti faci prieteni, pentru ca esti o fire sociabila, insa este greu sa ti-i mentii. Oamenii de calitate sunt ca aurul descoperit in albia unui rau, te lupti mult sa il cauti, insa odata ce l-ai descoperit, compenseaza eforturile si timpul petrecut cautandu-l. La fel se intampla si in relatiile de cuplu.
Exista diferite categorii de oameni si, cu siguranta, le recunosti in comportamentul persoanelor cu care ai interactionat. Tipologia. Ascensiunea pe scara sociala sau pe o anumita scala a valorilor, diferentiaza comportamentul uman. Sunt oameni care isi doresc sa fie mereu in centrul atentiei si invingatori in orice circumstante. Aceste persoane ajung la scopul pe care si l-au propus folosindu-se de orice mijloace, inclusiv de oamenii din jur. Nu ii intereseaza daca in drumul lor spre succes cineva ar avea de suferit. Sunt oameni care isi doresc sa avanseze, insa fara a afecta alte persoane. Aceste persoane se remarca atat prin experienta si echilibru, iar telul lor va fi atins fara a leza alte interese. Oamenii care isi doresc, in tacere, sa promoveze, sa urce, dar nu o fac sunt persoane care, desi au capacitati si abilitati care sa-i recomande, dovedesc o lipsa acuta de incredere, putina experienta si au nevoie de sustinere.
Indiferent in ce categorie te-ai incadra, este testat faptul ca, in lupta pentru putere, unii oameni se comporta diferit fata de situatiile obisnuite, la fel cum se intampla si in conditiile de stres. Nu uita ca un succes care dureaza se bazeaza pe bune relatii interumane si bune abilitati de interactiune si comunicare. Construieste-ti relatii de calitate, chiar daca asta presupune si compromisuri.