Reguli Ale Igienei Intime
Pe timpuri, mamele si bunicile noastre isi ingrijeau zonele intime folosind sapunul facut in casa sau un varf de cutit de bicarbonat de sodiu in apa cu care se spalau, cu scopul impiedicarii patrunderii impuritatilor. Consecintele unor astfel de masuri de igiena s-au soldat cu dezechilibrarea mediului acid-alcalin (PH-ul normal de 3.3). Astazi, niciuna dintre noi nu se va mai gandi la asemenea tratamente, dar se pune intrebarea daca igiena intima este efectuata corespunzator si cate lucruri se cunosc si se aplica legat de aceasta.
Microflora vaginului contine, in mod normal, 80% bacterii lactice, care secreta acid lactic. Acest mediu indeplineste o functie de protectie impotriva majoritatii bacteriilor patogene. In cazul in care numarul de bacterii lactice se reduce, iar volumul de acid lactic scade, se inlocuieste mediul acid cu mediul alcalin, favorizand aparitia infectiilor. Adica, lipsa bacteriilor lactice este compensata cu alte microorganisme.
In acest caz, cum reusim sa ne mentinem zonele genitale sanatoase printr-o igiena corect aplicata?
Spalarea se face cu apa calda, cu miscari dinspre pubis spre anus, si nu invers, pentru a nu risca contactarea unor infectii.
Nu este indicat sa faceti baie in cada, in timpul menstruatiei. In aceasta perioada, absorbantele trebuie schimbate cel putin de 4-5 ori pe zi. Tampoanele vor fi folosite numai in primele doua zile, cand sangerarea este mai abundenta, apoi este indicata utilizarea absorbantelor, ocolind, in acest fel, atat discomfortul, cat si riscul unor mici fisuri in vagin. In perioada menstruatiei se vor reduce la minimum contactele sexuale, microflora fiind foarte vulnerabila, mai ales in cazul in care partenerul nu respecta cu strictete regulile sale de igiena intima.
Alegeti produsele de igiena intima corporala cu PH-ul apropiat de cel normal, si cat mai naturale. Ideal ar fi ca aceste produse sa nu contina parfum, coloranti si conservanti. Toate aceste lucruri afecteaza negativ zonele noastre intime, si pot provoca alergii si iritatii.
Prosopul pe care il utilizati pentru a va strege trebuie sa fie numai al vostru. La fel, si partenerul trebuie sa aiba un prosop numai al lui, pentru zonele sale intime. Nu este indicati sa va stergeti apasat si nici sa insistati, riscand sa iritati pielea delicata.
Purtati lenjerie intima comoda si curata, in fiecare zi. Cea mai indicata este lenjeria din bumbac. Lenjeria sintetica, la fel ca si pantalonii foarte stramti, pot provoca rani superficiale propice pentru reproducerea bacteriilor.
Printre componentele naturale recomandate in ingrijirea zonelor intime se numara extractele din plante (nalba, tei, musetel, melisa), extractul de propolis si mierea. In cazul unor alergii sau dezechilibre minore la nivelul zonei genitale, puteti sa va clatiti cu ceai de musetel sau galbenele.
Nu uitati ca de sanatatea fiecarui partener din culu depinde sanatatea cuplului, in ansamblul sau, iar apoi sanatatea copiilor acestora.