Peeling-uri pentru o piele perfecta!
Ritualul tau zilnic de ingrijire a pielii incorporeaza etapele clasice: curatarea tenului (cu demachiant si/sau un spumant gentil), tonerul si crema cu protectie solara dimineata (esentiala in special in timpul verii!) si hidratanta seara, insa in acest articol, dorim sa subliniem importanta exfolierii regulate, pentru a avea mereu o piele luminoasa, fara imperfectiuni, neteda, cu aspect tanar si sanatos! Un beneficiu in plus este ca serumurile sau cremele aplicate dupa peeling, vor avea rezultate mai vizibile, intrucat pielea va fi mult mai receptiva sa asimileze ingredientele active.
Prin exfoliere, elimini celulele moarte de la suprafata pielii care impiedica pielea sa functioneze normal; vei scapa si de probleme precum: pori astupati, eruptii acneice, piele uscata, terna si devitalizata, riduri fine. Pentru a clarifica mai mult fenomenul, as putea extrapola, oferind exemplul calcaielor cu piele uscata si ingrosata; dupa indepartarea stratului de celule moarte, calcaiele vor redeveni netede. Bineinteles, cauzele sunt diferite in cele 2 cazuri comparative si tu trebuie sa fii mult mai blanda cu tenul tau, insa este vorba de acelasi tip de beneficii.
Exfolierea poate fi mecanica sau chimica si iti vom explica diferentele. In cazul exfolierii mecanice, poti folosi un scrub (exista foarte multe optiuni in comert si produse profesionale in saloane), dar si impreuna cu gelul tau obisnuit de curatare, buretei exfolianti (exista chiar si imbogatiti cu argila), panza de muselina, un prosopel de fata sau faimosul gadget Clarisonic. Pielea redevine instant catifelata si luminoasa. Peeling-ul mecanic actioneaza insa doar asupra stratului superficial al pielii. De asemenea, fii foarte atenta la scrubul ales, sa nu aiba particule prea abrazive, iritante si nu freca prea tare pielea, pentru a nu leza bariera de protectie a pielii, altfel va deveni mai vulnerabila la factorii externi nocivi!
Exfolierea chimica se poate realiza cu acizi alpha hydroxy (AHA) sau beta hydroxy (BHA). Distinctia cheie dintre cele 2 tipuri de acizi este ca AHA se dizolva in apa, deci se absorb in stratul de colagen al pielii, avand reale beneficii anti-aging, in timp ce BHA se dizolva in ulei, deci pot sa patrunda in pori, pentru a-i curata de sebum si exfolia in profunzime, spre deosebire de AHA care exfoliaza doar la suprafata pielii. Exista mai multe tipuri de AHA: glycolic, lactic, malic, citric si tartric (glycolic si lactic fiind cei mai populari si eficienti, potrivit studiilor dermatologice) si BHA este acidul salicilic. Pentru a fi eficienti, AHA trebuie sa aiba o concentratie de minim 4%, iar BHA intre 0.5% si 2%.
Acidul glycolic este fruntas intre acizi pentru stimularea productiei de colagen. Avand molecula mica, poate patrunde sub epiderma, ajungand la fibrele de colagen, iar daca este in concentratii mari, benficiile asupra stratutului de colagen pot fi de 15-25% in 12 saptamani. Acidul lactic amelioreaza textura pielii, petele pigmentare, nivelul de hidratare al acesteia, perfecteaza aspectul tenului si restabileste stralucirea naturala a acestuia. Poti opta pentru creme/tratamente care au in compozitie si acid glycolic si acid lactic sau le poti incerca separat, pentru a testa care este mai eficient pentru tine.
Acidul salicilic este cel mai potrivit pentru tenul gras si predispus la acnee. Molecula acidului salicilic este solubila in ulei si poate patrunde in porii obstructionati. De asemenea, acidul salicilic are actiune antiinflamatorie si antibacteriana. Acidul salicilic nu stimuleaza productia de colagen dar poate fi folosit mai frecvent decat ceilalti acizi fara risc de iritatii.
Exfoliaza pielea seara pentru a evita aplicarea machiajului sau expunerea la soare imediata; de asemenea pielea se regenereaza in timpul noptii, astfel efectele vor fi amplificate. Dupa peeling, aplica o crema nutritiva si calmanta, care poate contine ingrediente hidratante precum acidul hialuronic sau ceramide; nu trebuie insa sa contina exfolianti aditionali. Exfoliantele chimice se pot folosi zilnic sau saptamanal, depinde de concentratia de acizi si daca sunt formulate sub forma de masca, tratament, serum sau crema.
Nu uita de protectia solara! Peeling-urile cu acizi indeparteaza stratul de celule de la suprafata pielii, crescand sensibilitatea pielii la razele solare. Foloseste zilnic o crema cu protectie solara cu factor ridicat si nu te expune la soare imediat dupa peeling. Ignorand indicatiile de folosire a protectiei solare, se pot agrava imperfectiunile, ridurile sau petele pigmentare, ceea ce vrei de fapt sa tratezi in primul rand!
Peeling-urile Profesionale
Este foarte important sa iti ingrijesti pielea acasa corespunzator si cu produse de calitate. Complementar, pentru a beneficia de tratamente mai avansate si intensive, realizate de specialisti, cu efecte mai vizibile imediat si care se mentin pe termen lung, SlimArt iti ofera 2 alternative profesionale: peelingul chimic (superficial, intermediar si profund) si Diamond Peeling.
Peelingul chimic. Prin aplicarea unei substante cu pH acid pe o fata ridata, patata de soare sau cu cicatrici se obtine o exfoliere de profunzime variabila a epidermului si o reactie inflamatorie asociata a dermului. Noile celule ce se formeaza in timpul procesului de vindecare produc o suprafata a pielii mai neteda, mai intinsa, si cu aspect mai tanar. Beneficiile peeling-ului sunt: tonificarea tesuturilor, intinderea pielii, de multe ori mai accentuata decat dupa un tratament de lifting chirurgical, disparitia completa a ridurilor fine si medii, transformarea ridurilor foarte adanci in riduri superficiale si ameliorarea si aplatizarea marcata a cicatricilor sechelare de acnee.
Diamond Peeling imbina cu succes patru metode de tratament: microdermoabraziunea cu diamante, tratamentul alternativ cald rece, ultrasunetele si masca faciala din aur, ce actioneaza sinergic pentru mentinerea si redarea prospetimii si vitalitatii tenului, precum si pentru corectarea imperfectiunilor acestuia. Diamond peeling este recomandat pentru eliminarea ridurilor fine de expresie, a petelor pigmentare, pentru atenuarea cearcanelor si a cicatricilor de acnee si stimularea reinnoirii celulare. Un mare plus este ca nu lasa roseata vizibila, asa ca te poti intoarce imediat dupa tratament la activitatile tale zilnice.
Tu ce metode si produse preferi pentru a-ti exfolia pielea? Folosesti acizi de fructe sau acidul salicilic; crezi ca exfolierea este un pas esential pentru a-ti mentinea pielea frumoasa si tanara; ai incercat peelingul chimic sau microdermoabraziunea?
Te invitam sa ne impartasesti si experientele tale asupra acestui subiect, la comentarii, si de asemenea, iti vom raspunde la orice intrebare!