Nevoia de dulce
Prajituri fine, cremoase, torturi insiropate, ciocolata fie simpla, fie cu diverse creme, toate iti plac si nu le refuzi niciodata. Te omori dupa dulce, desi nu intotdeauna a fost asa. La inceput ai luat-o ca pe un moft, dar acum nevoia de a manca ceva dulce e din ce in ce mai pronuntata. Incepi sa simti nevoia de dulce din ce in ce mai mult, mai ales in momentele in care te simti foarte agitata si nu ai timp sa iei o masa in adevaratul sens al cuvantului. Iti pacalesti organismul cu o prajitura sau o ciocolata. Constati ca te simti bine asa, energie ai din plin, insa sa nu te miri cand vei avea probleme cu stomacul, ficatul sau alte organe. Nevoia de dulce este atat de puternica, incat ai senzatia ca daca nu consumi zahar in momentul respectiv, te ia ameteala si lesini.
De unde nevoia de dulce?
Ca sa iti desfasori activitatea zilnica, ai nevoie sa te alimentezi. Alimentele pe care le consumi iti furnizeaza glucoza necesara organismului pentru a avea energie. Consumand alimente ce contin glucoza, aceasta este transportata in sange, iar pancresul primeste comanda de a secreta insulina. De aceea, recomandabil ar fi sa consumi cat mai putine alimente care contin cantitati mari de glucoza, deoarece odata transportata in sange, pancresul incepe sa secrete din ce in ce mai multe insulina. Produsele dulci contin zahar rafinat intr-o cantitate mai mare sau mai mica. Ceea ce stii, dar nu bagi de seama este ca pe langa zaharul din dulciuri ajungem sa suplimentam doza de zahar si prin consumul altor alimente, cum ar fi kechup-ul, fulgii de porumb sau orice alte alimente care contin o cantitate considerabila de zahar. Prin urmare, ajungi sa consumi cantitati duble de zahar in fiecare zi, iar daca esti un fan infocat al fast food-ului, atunci alimentatia ta are la baza numai zahar.
Ce se intampla cand consumam prea mult dulce?
In primul rand, consumand prea des dulce, ai senzatia ca te simti bine si plina de energie. Odata ce pancreasul incepe sa produca insulina, nivelul glucozei din sange incepe sa scada, se instaleaza oboseala si iar simti nevoia sa mamanci ceva dulce. Pe masura ce
timpul trece, te simti prinsa intr-un cerc din care nu mai poti iesi, deoarece ajungi sa consumi din ce in ce mai multe dulciuri. Pe langa faptul ca te poti ingrasa, sanatatea organismului tau poate fi serios afectata in timp.
In al doilea rand, tot consumand dulce, poti spune ca ai ajuns la o dependenta. Da, este posibil sa fii dependenta de dulce! Totul porneste de la creier. Odata ca ai consumat un aliment care ti-a placut, creierul retine acea senzatie si, astfel, sunt declansate endorfinele (hormonii placerii) care dau si aceasta dependenta, prin asocierea senzatiei de bine cu respectivul aliment.
Cum poti „pacali” nevoia de dulce?
– Consuma suplimente alimentare care contin crom. Cromul taie pofta de dulce si regleaza glicemia.
– Consuma fructe in stare proaspata. Acestea contin zahar natural si sunt foarte sanatoase.
– Regleza-ti un orar al meselor in fiecare zi, astfel incat sa treci in revista toate cele 3 mese. Micul dejun este foarte important si ar trebui sa consumi proteine si fibre. Iti vor asigura nivelul de energie necesar pentru a-ti incepe ziua intr-o forma buna.
– Odihneste-te cat poti de mult! Organismul tau isi ia energie din somn.
– Evita stresul! Creierul incearca sa evite stresul, solicitand alimente care iti asigura o stare de bine, iar dulciurile sunt pe primul loc.
Indiferent cum vei reusi sa iti pacalesti organismul atunci cand vei simti iarasi nevoia de dulce, nu uita ca daca iei masuri din timp nu vei ajunge dependenta de dulce si nu te vei imbolnavi!