Cum Sa Ne Usuram Astenia?
Oricat ne-am chinui si am incerca sa o ocolim, astenia e prezenta la inceputul fiecarei primaveri si ne afecteaza intr-o proportie covarsitoare. Se manifesta prin stari accentuate de oboseala, ameteli, lipsa tonusului, somnolenta continua, lipsa de energie, letargie, pana la senzatia de tristete si melancolie. Asteniei nu i se acorda atat atentie cat unei afectiuni, insa medicii specialisti spun ca starile cauzate de astenie pot culmina cu o depresie de toata frumusetea si recomanda o mare atentie in administrarea lor. E paradoxal ca la inceputul unui anotimp atat de frumos cum este primavara, simbol al reinvierii naturii, ne simtim lipsiti de energie.
Cauzele aparitiei asteniei
In spatele asteniei stau o serie de factori, multi dintre ei privind functionarea organismului nostru. Iarna, alimentatia noastra consta in produse bazate pe mai mai multe grasimi cu rol de aparare impotriva frigului. Odata cu venirea primaverii, corpul trebuie sa depuna eforturi pentru a se adapta temperaturilor mai crescute, iar grasimile acumulate in timpul iernii nu prea se potrivesc cu caldura. Mai mult, 3 luni de grasimi asimilate in organismul tau pot sa duca la carente de vitamine, minerale si fibre. Un alt factor il reprezinta chiar luminozitatea excesiva. In timpul iernii, soarele sta mai mult ascuns, in plus, ziua este mult mai scurta. Primavara se prezinta total opus fata de conditiile anotimpului rece. Toti acesti factori influenteaza bunul mers al organismului tau caruia ii trebuie ceva timp sa se adapteze.
Cum ne putem usura perioada de astenie?
In primul rand, pentru a inlatura astenia, ar trebui sa ii combatem primele efecte: lipsa de energie. Este adevarat ca atunci cand te simti lipsita de energie, primul impuls este sa te intinzi in pat pentru a te odihni, dar miscarea iti poate asigura resursele necesare pentru a te adapta noilor conditii. Mersul pe jos, cu bicicleta sau rolele nu numai ca te energizeaza, dar iti regleaza tranzitul intestinal si digestia, inlaturand in acelasi timp si migrenele, posibil a fi cauzate chiar de astenie. Alimentatia ar trebui si ea adaptata anotimpului mai cald, continand mai multe vitamine.
Salata verde si legume proaspete
Primavara nu vine singura, ci vine insotita de legume proaspete ce iti asigura necesarul de vitamine. Consuma cat mai multa salata verde sau alte varietati ale acesteia: salata iceberg, rucola, leurda, andive, frunza de papadie, pentru un surplus de energie. Nu uita nici de rosii, castraveti, ridichi, ceapa verde, leustean, patrunjel, marar, loboda, stevie sunt verdeturi care odata consumate in diverse combinatii constituie adevarate izvoare de sanatate.
Carnea slaba
Gata, iarna a trecut, deci e timpul sa scoti din alimentatia ta produsele bogate in grasimi. Pentru acele persoane carnivore care nu pot renunta la carne in favoarea unor frunze de salata verde, exista, din fericire, optiuni care sa-i avantajeze: piept de pui (fara piele), curcan, peste (salau, crap, cod, pastrav, etc.).
Fructele
Bogate in vitamine, fructele sunt un deliciu, iar primavara ai toate sansele sa le gasesti intr-o stare mai proaspata decat iarna. Le poti consuma atat in salate de fructe, cat si in combinatii cu alte surse de sanatate (nuci, seminte de floarea soarelui sau de dovleac) sau cu iaurt.