Cum sa alergi si sa alungi ce-i rau?
Gata, ti-ai luat inima in dinti si te-ai decis sa faci ceva bun pentru sanatatea ta: vrei sa alergi. Vremea s-a mai racorit si soarele nu te mai topeste atunci cand incerci sa faci sport in aer liber. Ai nevoie de miscare pentru ca perioada stataica de vara te-a mai rotunjit pe ici, pe colo, iar tu vrei sa iti reintri in forma imediat. O simpla dieta sau un singur masaj dupa ce faci dus nu sunt suficiente pentru tonifierea musculaturii si scuturarea kilogramelor care atarna greu. Trebuie sa depui mai mult efort. Sa alergi si sa alungi ce-i rau. Nu spun degeaba ca atunci cand alergi alungi tot ce-i rau. Pe langa picioare, brate si fese tonifiate, kilograme in minus si energie mai multa, creierul tau se va oxigena si el, alungand stresul si gandurile gri.
Trebuie sa stii ca si alergatul are regulile sale, iar tu trebuie sa le respecti. Inainte de a te decide sa alergi anticipeaza si pregateste-te sa cheltui o suma de bani pentru echipamentul potrivit. Degeaba faci sport daca nu obtii rezultatele mult asteptate. Asadar, echipeaza-te. Avand in vedere ca iti vei supune organismul unui efort destul de solicitant, cel mai bine ar fi sa te imbraci cu niste haine comode care sa permita corpului sa se miste in voie. Evita imbracamintea confectionata din materiale sintetice, deoarece in timpul alergarii vei transpira, iar materialele sintetice cauzeaza disconfort si poti dezvolta anumite iritatii pe piele.
Nu mai putin importanta atunci cand alergi este alegerea unui tip de incaltaminte potrivit. Trebuie sa fie comoda si adecvata scopului tau. Lasa tendintele modei la o parte cand vine vorba de incaltaminte pentru alergat si pune accent pe cei care au o talpa suficient de groasa, astfel incat sa nu resimti impactul la atingerea oricarei pietricele sau denivelari.
Pozitia in care alergi este foarte importanta. Iti aduci aminte cand erai la scoala si la orele de sport profesorul punea accent foarte mare pe pozitia cu care executai exercitiile fizice? Ei bine, avea dreptate. Alergatul iti solicita corpul foarte mult, iar o pozitie corecta reduce din intensitatea efortului. Corpul trebuie sa fie perfect perpendicular cu solul, nu aplecat, iar bratele trebuie lasate cat mai libere, astfel incat in timpul alergarii sa penduleze inainte si inapoi intr-un mod natural, nu fortat.
Trebuie sa stii cum sa calci, astfel incat sa estompezi cat mai mult impactul produs in timpul alergatului. Ca sa iti formezi un stil de alergat, este recomandat sa eviti aterizarea doar pe calcaie, pentru ca vei resimti forta impactului de 2 ori mai mare decat daca ai pasi pe partea din fata a talpii. Folosindu-ti numai calcaiele la alergat, problemele nu vor intarzia sa apara: dureri de spate, ale gleznei, genunchilor, etc. In schimb, daca vei ateriza pe intreaga suprafata a talpii, forta impactului va fi atenuata datorita flexarii genunchiului. Cand alergi, nu ridica picioarele prea sus, iti va fi mult mai usor daca le vei tine mai aproape de sol.
Hidratarea este obligatorie inainte, in timpul si dupa alergare. Oricum transpiri foarte tare in timp ce depui efort, asa ca hidratarea organismului este o conditie esentiala. Chiar daca nu simti nevoia sa bei apa, este bine sa fii pregatita cu o sticla de apa la tine. Este indicat sa bei intre 2 -5 cani de apa pe ora.
O alergare corecta si de lunga durata impune o respiratie corecta. Respira normal, astfel incat sa iti asiguri o oxigenare potrivita a sangelui.
Nu uita sa iti faci incalzirea inainte de a te lansa in alergare. Corpul trebuie pregatit pentru efortul ce va urma. Fa cateva exercitii de incalzire a muschilor atat inainte, cat si dupa alergat, pentru a-ti mentine muschii flexibili si a elimina tensiunea acumulata.
Legat de periodicitatea cu care iti doresti sa repeti aceasta experienta, ideal ar fi de doua ori pe saptamana, ca sa eviti febra musculara ce te-ar impiedica sa duci la bun sfarsit planurile tale privind alergatul.