Combaterea Mirosului Neplacut Al Picioarelor
In special in anotimpurile calduroase, mirosul neplacut al picioarelor te poate pune in situatii foarte jenante. De multe ori vi s-a intamplat sa refuzati a face ceva ce presupunea descaltatul picioarelor, numai pentru ca ati fi riscat sa creati un discomfort din cauza mirosului.
Trebuie sa stiti ca la nivelul picioarelor si al mainilor se afla cele mai multe glande sudoripare. Mainile transpira fie din cauza stresului, fie a caldurii, insa nu au miros neplacut, deoarece, in contact cu aerul, transpiratia se usuca imediat. Transpiratia picioarelor este cauzata, de obicei, de incaltamintea inchisa confectionata din materiale sintetice, dar, cel mai adesea este provocata de o afectiune numita hiperhidroza sau transpiratia excesiva.
Iata cateva sfaturi utile, aplicabile zilnic, cu scopul mentinerii unei igiene cat mai bune, la nivelul picioarelor:
-spalati-va pe picioare de cel putin doua ori pe zi cu sapun, dupa care stergeti-va cu un prosop curat;
-folositi o crema de picioare sau un unguent indicate numai de medicul specialist, apoi acoperti-va picioarele in folie de plastic de uz casnic;
-nu purtati niciodata doua zile la rand aceeasi incaltaminte;
-purtati incaltaminte din piele, panza sau orice alt material, dar care sa nu fie sintetic;
-pastrati-va incaltamintea curata; daca dupa curatare, incaltamintea prezinta un miros neplacut, este mai bine sa o aruncati;
-nu incaltati niciodata pantofii sport fara sosete;
-incercati sa folositi incaltaminte cat mai decupata, pentru a permite picioarelor sa respire;
-evitati sosetele din nailon sau din alte materiale sintetice, deoarece acestea se supraincalzesc si determina imediat actiunea glandelor sudoripare; folositi-le numai pe cele din bumbac.
Nu va lasati coplesite de aceasa problema, atat timp cat exista remedii care v-ar putea ajuta sa scapati de mirosul neplacut:
-inmuiati-va picioarele timp de 30 min in ceai negru, deoarece acesta contine acid tanic, care mentine pielea picioarelor uscata pentru un timp mai indelungat;
-alternativ, puteti folosi si o solutie de apa si otet, o parte otet si doua parti apa;
-faceti bai caldute cu bicarbonat de sodiu. Se pun 2 lingurite de bicarbonat de sodiu in 2 l de apa calduta si se inmoaie picioarele timp de 15 min. Repetati operatiunea timp de 2-3 ori pe saptamana;
-se amesteca in parti egale paie de ovaz, scoarte de stejar si de anin alb. Se fierb 4 linguri de amestec intr-un litru de apa. Se infuzeaza 30 de minute si se fac bai de picioare, timp de 10-15 min, de 3-4 ori pe saptamana.
-dupa spalarea picioarelor, pudrati-le cu alb de zinc si puneti-va o pereche de sosete curate, din bumbac. Lasati sa actioneze peste noapte si repetati operatiunea cel putin timp de o saptamana.
Daca mirosul neplacut al picioarelor nu cedeaza in urma niciunui tratament naturist, apelati la sfatul medicului specialist.
Atentie! Spray-urile pentru picioare au un miros placut, insa, desi va creeaza senzatia ca ati scapat de mirosul neplacut, efectul acestora este temporar. Spray-urile de picioare nu fac decat sa acopere mirosul neplacut, fara sa inlatura cauza care il determina.