Cojile de Citrice
Te-ai gandit vreodata la coaja de citrice si nu la fruct in sine? Ar fi timpul sa o faci! In anotimpul rece, consumi multe citrice pentru ca stii ca sunt sanatoase, iti aduc un aport bogat de vitamina C si, prin urmare, iti stimuleaza imunitatea. Uneori citricele au poate mai multa coaja decat fruct si asta te enerveaza cel mai tare. Ba chiar de cateva ori, ti s-a intamplat sa mananci mai multe fructe si cand ai ramas fara, din dorinta de a manca altele, din vorba in vorba, ai ajuns sa rozi la o coaja de portocala, mandarina, clementina, sau sa te joci cu o coaja de lamaie frumos mirositoare. Fara sa iti dai seama, ai facut ceva benefic pentru organismul tau!
Cojile de citrice sunt tamaduitoare, iti cresc imunitatea, sunt hipotensive si antiinflamatoare. Da, banalele coji de portocale, pe care le arunci imediat dupa ce ai consumat fructele, sunt de fapt binefacatoare. Daca te intrebi cum le poti consuma, cel mai simplu ar fi sa le dai pe razatoare, apoi sa le consumi cu cereale si lapte la micul dejun, in prajituri sau in limonade, dar cel mai simplu si indicat ar fi sa le mananci direct fara niciun ajutor.
Asadar, inainte de a arunca cojile de citrice, afla la ce sunt bune:
Sunt bogate in vitamine!
Cojile de citrice au un continut bogat in vitaminele A si C. Vitamina A iti asigura cantitatea optima si necesara pentru o piele frumoasa, o dantura rezistenta si o structura osoasa sanatoasa. Vitamina C iti creste pofta de mancare (poate o ai deja, deci nu mai ai nevoie de stimulente), insa, cel mai important, te ajuta sa treci peste sezonul rece prin intarirea sistemului imunitar.
Au grija de inima ta!
Cojile de citrice contin o substanta numita hesperidina, care micosreaza tensiunea arteriala si colesterolul. Aceasta substanta este recunoscuta in lumea medicinei pentru capacitatile sale de a scadea riscul aparitiei afectiunilor cardio, a infarctelor sau a accidentelor vasculare.
Au efect antiinflamator!
Consumand „ambalajul” portocalelor, dispar inflamatiile la persoanele cu risc de infectie, ajutandu-te astfel sa te feresti de antibiotice, cu efecte nocive asupra organismului tau.
Ajuta digestia!
Pentru persoanele cu o digestie greoaie, cojile de citrice sunt adevarate facatoare de minuni. Desi par acide, ele contin substante care te ajuta sa ai o digestie mai buna si iti calmeaza iritatiile stomacale.
Fac cel mai aromat si placut ceai!
Si fructele sunt bune, mai ales la gust, dar cojile iti ofera beneficii nenumarate. Cojile mai pot fi consumate si in alta forma decat cea proaspata. Lasa-le la uscat langa o sursa de caldura, apoi fa-ti un ceai excelent cu ajutorul cojilor uscate, infuzate cu apa fiarta.
Foarte interesant. Nu stiam de cojile de portocale cat sunt de benefice. De acum o sa le pastrez, nu le mai arunc. De ce sa arunc ceva care imi face bine?! 😀