Ce pericole ascunde trusa de machiaj
In fiecare zi ne dorim sa fim frumoase, iar trusa de machiaj ne sare in ajutor. Dupa ce ne spalam bine fata si aplicam crema, instrumentele din trusa de make-up intra in scena, una cate una, pana la desavarsirea operei pe care fiecare dintre noi o dorim cat mai reusita.
Cata grija avem de aceste instrumente, in schimb, dar si de noi, implicit, este o chestiune discutabila, in multe cazuri.
Sa vedem cum ar trebui sa ne ingijim de ceea ce purtam in portfard, astfel incat sa nu folosim cosmetice expirate sau infestate cu praf si microbi.
Fardul de obraz
Chiar daca contine conservanti care impiedica deteriorarea, in timp, aceasta este inevitabila. Schimbarea texturii, a mirosului sau culorii este un semn sigur ca ar trebui sa te descotorosesti de produs. In general, fardul de obraz este valabil pana la 18 luni.
Pensula pentru aplicarea fardului de obraz / Blush-ul
Periodic, pensula trebuie spalata si dezinfectata. Cu siguranta, o folosim si in timpul zilei, nu numai pentru machiajul de dimineata, iar pe fata noastra s-au prins deja particule de praf. Improspatarea machiajului va face ca si pensula sa imprumute din praf. Pentru a proteja cat mai bine pensula de machiaj, printre celelalte cosmetice din portfard, este indicat sa utilizam o pensula retractabila.
Rimelul pentru gene / Mascara
Pe parcursul unei zile, pe suprafata genelor noastre poposesc fire de praf, fum, microbi. Utilizarea rimelului, pentru improspatarea machiajului, la sfarsit de program, de exemplu, va face ca peria sa imprumute din microorganismele ce salasuiesc pe genele noastre. Introdusa apoi in rimel, acestia se vor imprastia in tot recipientul.
Rimelul pentru gene nu poate fi folosit mai mult de 6 luni, dupa aceasta perioada devenind periculos si putand afecta ochii (conjunctivita, dermatoconjunctivita, etc). Daca te-ai impacat bine cu peria unui rimel, o poti pastra, dupa ce o speli foarte bine. O poti utiliza pentru a-ti aranja genele, inainte de aplicarea rimelului sau poti inlocui peria curenta.
Rujul
In functie de marca rujului, el va contine o cantitate mai mica sau mai mare de substante chimice, unele foarte nocive. Urmele de plumb sunt un exemplu. Odata aplicat pe buze, rujul este absorbit de organism. Daca are in compozitie plumb, acesta va ajunge in organism. Pentru femei, ingerarea de plumb sau compusi de plumb (asa cum ii regasim si in natura) poate duce la sterilitate. Consumul zilnic de lapte reprezinta un real ajutor in eliminarea urmelor de plumb din organism. Valabilitatea unui ruj este de maxim 2 ani.
Pudra
Ca si in cazul fardului, pudra se poate deteriora sau prinde microbi, in cazul unei utilizari necorespunzatoare. Pudra rezista pana la 2 – 3 ani.
Creionul de ochi
In contact cu genele, creioanele pot aduna microbi. O parte din acestia sunt indepartati odata cu ascutirea creionului. Durata de viata a unui creion de ochi este de maxim 2 ani.
Fardul de ochi
Pentru a nu imprumuta fardului tau microbi, nu-l aplica cu degetul. Utilizeaza pensule speciale, buretei sau aplicatoare de unica folosinta, cum sunt dischetele din bumbac sau betisoarele de urechi. Nu uita sa speli regulat pensulele si bureteii. Un fard de ochi poate fi folosit, in deplina siguranta, timp de 12 luni.
Fondul de ten
Fondul de ten acopera toata suprafata pielii. Oricat de usor ar fi fondul de ten pe care il aplicati, utilizat zilnic, el nu va lasa porii sa “respire”. Seara, demachiati-va cu constiinciozitate pentru a nu-l lasa sa se absoarba in piele, in toatalitate. Nu folositi un fond de ten mai mult de 6 luni, chiar daca nu ati epuizat continutul.
Pentru siguranta, este recomandat sa nu va imprumutati cosmeticele sau sa le intrebuintati pe ale altcuiva.
Pastrati igiena portfardului, spalandu-l periodic. Feriti-l de umezeala si nu-l asezati pe suprafete cu praf sau microbi.
Cosmeticele vechi pot cauza eruptii, roseata si infectii ale pielii. Oricat de greu te-ai desparti de rujul tau preferat, de un fard sau mascara, e mai bine sa le arunci inainte sa-ti provoci singura neplaceri si sa-ti periclitezi sanatatea.
Multumim frumos pentru toate sfaturile pe care ni le dai! Intr-adevar ne sunt folositoare. Legat de produsele cosmetice este foarte adevarat ca trebuie sa avem mare grija cu ele si, in special, sa fim atente la termenul de valabilitate. Eu am patit-o pe propria mea piele, din cauza unui fond de ten expirat am facut dermato-conjunctivita si credeti-ma ca este foarte urata experienta. De atunci sunt foarte atenta la toate produsele cosmetice, pe care mi le cumpar. Fata este o oglinda a sufletului, iar daca este si bine ingrijita perceptia celor din jur vis-a-vis de propria ta persoana ar trebuie sa fie una buna.
Tine-o tot asa si te asteptam, in curand, cu sfaturi privind alte probleme cu care ne confruntam atat noi femeile, cat si barbatii: de exemplu cearcanele, etc.
E bine sa ne mai atraga cineva atentia, din cand in cand, despre astfel de lucruri. Chiar daca le stii, mai uiti de ele, iar din comoditate nu le mai iei in seama. Mai depinde si de sensibilitatea tenului fiecarei femei. Sa nu devenim excesivi sau paranoici, dar nici sa neglijam faptul ca noi “incurajam” sursa multor afectiuni, in special ale pielii. Ma refer aici la minime reguli de igiena neluate in seama, care nu numai ca afecteaza persoana respectiva, dar ulterior si pe cei din jurul ei.