Alunite
Alunitele, cunoscute in termeni dermatologici ca nevii, sunt formatiuni benigne ce apar pe piele, de culoare maro sau neagra; ei se pot localiza oriunde pe piele, izolati sau grupati.
Majoritatea nevilor apar in copilarie si ating numarul maxim in adolescenta (nevi dobanditi),rareori fiind prezenti de la nastere (nevi congenitali); un adult poate avea in mod normal 10-40 de nevi.
Cu timpul, nevii isi modifica lent forma si/ sau culoarea; adesea fire de par pot apare pe suprafata lor; unii nu se modifica deloc, iar altii pot disparea cu timpul.
Care este cauza aparitiei nevilor?
Nevii apar datorita unor acumulari anormale de melanocite la nivelul pielii. Aceste celule sintetizeaza pigment care confera culoarea naturala a pielii. Nevii pot deveni mai inchisi la culoare dupa expunerea la soare, in primii ani de viata si in timpul sarcinii.
Tipuri de nevi
* Nevii congenitali sunt prezenti de la nastere la 1 din 100 de oameni; acestia pot fi clasificati dupa dimensiune in: mici (sub 1,5 cm), medii (1,5-20 cm) si giganti (peste 20 cm). Se pot localiza in orice regiune, dar cei giganti afecteaza mai ales regiunea lombara. In afara implicatiilor estetice, nevii congenitali giganti au si un risc crescut de transformare in melanom (o forma de cancer de piele), cea ce impune excizia sau supravegherea lor atenta, cu atat mai mult cu cat malignizarea survine frecvent sub varsta de 10 ani.
* Nevii displazici sunt nevi cu dimensiuni mai mari de 6 mm si neregulati ca forma. Ei tind sa aibe culoare neomogena cu centru brun inchis si margini brun deschise. Majoritatea sunt ereditari (transmisi de la parinti la copii prin intermediul genelor). Acesti nevi pot sa apara oriunde pe piele, uneori in numar mare (peste 100), avand un risc crescut de a dezvolta melanom. Orice modificare a unui nev trebuie verificata de un dermatolog pentru a detecta precoce un cancer de piele.
Cum stim daca un nev este cancer?
Majoritatea nevilor nu sunt periculosi. Nevii care prezinta un interes medical mai deosebit sunt aceia care sunt diferiti fata de ceilalti si cei care apar dupa varsta de 20 de ani. Daca observati modificari in forma, culoarea sau marimea nevilor trebuie sa consultati un medic dermatolog! De asemenea trebuie consultat un medic dermatolog daca acestia sangereaza, supureaza, devin pruriginosi (senzatie de mancarime) sau durerosi.
Examinati pielea cu o oglinda sau cereti ajutorul unei alte persoane! Acordati o atentie deosebita zonelor expuse la soare precum mainile, bratele, pieptul, gatul, fata si urechile!
Daca nevii nu se modifica in timp, nu exista motive de ingrijorare. Daca observati orice modificare a nevilor, sau daca apare unul nou, sau daca vreti sa indepartati vreunul din motive estetice, adresati-va dermatologului!
Regula ABCDE este importanta atunci cand examinam un nev. Daca un nev prezinta orice semn din lista de mai jos, trebuie verificat de catre un dermatolog. Poate fi de origine canceroasa!
– Asimetria: o jumatate a unui nev nu se potriveste cu cealalta jumatate
– Marginile: zdrentuite, neclare sau neregulate
– Culoarea neomogena cu nuante diferite: maro, negru, albastru, alb sau rosu
– Diametru mai mare de 6 mm
– Elevatia: o portiune din nev apare reliefata
Melanomul este o forma de cancer de piele. Cea mai comuna localizare a melanomului la barbat este spatele, iar la femeie gambele. Melanomul este cea mai comuna forma de cancer la femeile intre 25-30 de ani.
Cum putem trata nevii?
Daca dermatologul considera ca alunita prezinta un risc crescut de malignizare, fie va indeparta intreaga alunita, fie mai intai va preleva o biopsie.
Daca alunita este gasita de origine canceroasa si doar o mica sectiune tisulara a fost prelevata, dermatologul va trebui sa indeparteze intreaga alunita cu margini de siguranta in jurul ei.
Am si eu un nev din nastere si as vrea sa il operez,as vrea sa imi recomandati o clinica in Timisoara.MULTUMESC MULT