Alopecia si stresul la barbati
Alopecia si stresul la barbati
Una dintre cauzele mai putin cunoscute ale alopeciei este stresul. Bineinteles, nu toti barbatii care sufera de stres sunt afectati si de alopecie. Fenomenul este intalnit mai ales in cazul celor care au deja o predispozitie genetica pentru caderea parului. Procesul nu este de sine statator, sunt de fapt trei mari factori interdependenti care duc la pierderea treptata a podoabei capilare.
Factorul genetic – cel putin in cazul barbatilor, in mai bine de 90% din cazuri, pierderea parului este cauzata de mostenirea genetica. Gena alopeciei poate sa existe in corp, dar sa nu se manifeste pana tarziu pe parcursul vietii, sub influenta unor factori externi sau interni.
Factorul hormonal – la un moment dat in viata, daca gena alopeciei exista in organism, ea incepe sa se manifeste. Anumite celule ale firului de par incep sa devina foarte receptive la efectul negativ al androgenului, un hormon masculin care se afla in relatie de dependenta cu genele. Androgenul este secretat de testicule si de glandele corticosuprarenale.
Stresul – atunci cand suntem stresati, creierul trebuie sa gaseasca o cale de a elimina in corp o parte din surescitarea pe care nu o poate procesa. De aici se creaza un lant de reactii, in special de natura hormonala: creierul trimite semnale catre glanda hipofiza care trece mesajul mai departe, catre corticosuprarenale. Acestea incep sa secrete un exces de hormoni, printre care si androgenul. Daca gena alopeciei este prezenta in organismul persoanei care sufera de stres, impactul asupra podoabei capilare este inevitabil.
Legatura dintre stres si alopecia in randul barbatilor este foarte stransa.
Cum poate fi evitata alopecia cauzata de stres?
Din fericire, caderea parului sub efectul stresului poate fi diminuata sau chiar stopata destul de simplu.
Intarirea functiilor vitale ale firului de par creste rezistenta acestuia la hormonul androgin, contracarandu-i efectele negative. Detoxifierea si vasodilatarea la nivelul scalpului sunt esentiale in acest sens, precum si tratarea firului de par cu minerale, care stimuleaza procesul de crestere.
Stresul poate fi diminuat prin masaje ale scalpului, tratamente pe baza de vitamine, o dieta sanatoasa si un stil de viata echilibrat.
O metoda inovatoare de combatere a alopeciei este Terapia Vampir, prin care celulele scalpului si ale firului de par sunt rejuvenate prin injectarea cu plasma bogata in plachete din sangele persoanei afectate. Astfel, celulele firului de par sunt revitalizate si cresterea este stimulata. Este o terapie recunoscuta nu doar pentru tratamentul alopeciei, ci si pentru alte terapii de regenerare celulara