10 Sfaturi Utile Pentru Happy Jogging!
Odata cu venirea primaverii, incepe sezonul pentru jogging. Razele caldute ale soarelui ne duc deja cu gandul la relaxare, buna dispozitie, concediu, la forma fizica de invidiat pe care dorim sa o afisam in vacanta de vara, la mare, pe plaja sau in drumetiile noastre, la munte. Pentru a ne recapata vigoarea si forma fizica de care avem nevoie pentru a face fata provocarilor zilnice, practicarea unui sport este o solutie care nu da gres niciodata.
Jogging-ul reprezinta alergarea usoara, practicata in scopul mentinerii starii de sanantate, avand durata si intensitate variabile, in functie de varsta, experienta si scopul fiecarui practicant.
Alergarea ajuta la arderea caloriilor, la oxigenarea mai buna a intregului organism si la eliminarea toxinelor. Practicat consecvent, jogging-ul contribuie la tonifierea musculara si implicit la topirea grasimilor. Dat fiind stresul intampinat zilnic, este bine de stiut ca jogging-ul mentine sanatatea muschiului inimii si creste rezistenta acestuia.
Nu este de neglijat nici faptul ca alimentatia echilibrata este foarte importanta in momentul practicarii unui sport. Pentru a obtine rezultatele scontate, se indica asocierea unei diete sanatoase, fara excese alimentare sau, dimpotriva, fara infometare.
Daca pana acum nu v-ati incumetat sa va puneti la incercare fortele si rezistenta alergand, dar o priviti ca pe o provocare demna de luat in calcul, noi va putem oferi cateva ponturi utile, pentru o alergare eficienta. Poti incepe sa alergi, pur si simplu, si totul sa decurga de la sine, in armonie cu trupul tau sau, dupa primele minute poti simti ca ceva se impotriveste, iar atunci ar fi indicat sa identifici ce nu functioneaza sau ce anume nu aplici corect.
Inainte de a incepe, incalzeste-te!
Fara cateva exercitii prealabile, corpul tau nu va fi suficient de pregatit pentru a alerga. Incearca cateva rotiri ale corpului, capului si bratelor, apoi cateva exercitii de intindere a picioarelor.
Priveste inainte!
Atunci cand alergi, ar trebui sa privesti inainte, la linia orizontului, sa tii capul drept, fara sa-l apleci sau sa te uiti la picioare.
Invinge gravitatia!
Atunci cand alergi, ai tendinta de a-ti apleca corpul in fata, datorita gravitatiei. Pozitia corecta este cea cu spatele drept si umerii relaxati. Daca reusesti sa nu incordezi umerii si gatul, vei pierde mai putina energie si vei obosi mai greu. De asemenea, verticalitatea aproape perfecta a corpului, pe langa faptul ca reprezinta pozitia optima de inaintare, in mers sau alergare, iti va permite si o respiratie usoara.
Nu ridica genunchii prea mult!
Indiferent daca parcurgi distante scurte sau lungi, incearca sa tii genunchii cat mai aproape de sol. Ridicarea lor, in timpul alergarii, duce la risipirea energiei.
Gleznele iti dau impulsul!
Atunci cand alergi, muschiul gambelor te ridica si propulseaza, iar gleznele sunt cele care iti imprima viteza.
Bratele se vor misca pa langa corp!
Bratele vor fi tinute relaxat pe langa corp, avand coatele indoite la 90 de grade. Le vei misca usor inainte si inapoi, fara a traversa linia centrala imaginara a corpului!
Respira adanc!
In timpul jogging-ului incearca sa inspiri si expiri cat mai adanac. Cu cat veti fi mai relaxata in timp ce alergi, cu atat respiratia se va face mai usor si se va regla firesc, in functie de ritmul in care te misti.
Alege verdele!
Pentru o buna oxigenare a corpului, ideal ar fi sa poti alerga in aer curat, prin parcuri, in preajma locurilor inverzite sau pe nisip, la malul marii, la ore cat mai mici, de dimineata, pana sa inceapa forfota obositoare a orasului.
Durata alergarii conteaza!
Mai importanta decat distanta pe care reusesti sa o parcurgi este durata alergarii. Poti incepe cu reprize de 3-5 minunte de alergare, pe care le poti prelungi ulterior, odata cu cresterea rezistentei organismului la acest tip de efort. Ritmul in care alergi nu trebuie sa fie unul alert. Daca simti ca obosesti, poti alterna alergarea cu reprize de mers, dar nu mai lungi de 1-2 minute.
Echipeaza-te adecvat!
Incaltamintea in care alergi este foarte importanta. Rolul ei este de a atenua impactul corpului tau cu solul, in momentul in care alergi. Calitatea pantofilor in care alergi poate evita accidentarile. La fel, suprafata pe care alergi este bine sa fie plata, fara denivelari, si sa absoarba, cat mai bine, socul produs de impactul pasilor tai cu solul.
Alearga si departe vei ajunge…mai repede, intr-o forma mai buna si mai increzatoare in tine!
Foarte interesant! Mi-a placut!
Intr-adevar foarte interesant! Chiar am invatat din sfaturile tale, mai ales acum cand doresc sa ma apuc de alergat.
Daca nu cunosti notiunile elementare privind practicarea unui sport, atunci efortul depus poate fi lipsit de rezultatele dorite.