10 Lucruri Care Ne Displac La Locul De Munca
A avea un loc de munca este cel putin o necesitate in ziua de azi. Pentru unii, activitatea desfasurata la serviciu este placuta si aducatoare de satisfactii, pentru altii, dimpotriva. Si intr-un caz si in celalalt, cu siguranta sunt lucruri care ne plac si lucrui care ne displac sau chiar ne irita la culme, la actualul loc de munca.
Am facut un mic sodaj, pentru a afla care sunt cele mai enevrante situatii, activitati sau lucruri pe care le intampinam zilnic, la locul de munca.
1. Rapoarte nenumarate
Conducerea ne cere sa facem rapoarte aproape zilnic. De acord, trebuie sa stie cum evolueaza lucrurile, cum este pus in aplicare planul, cum se descurca managerii si angajatii. Dar de ce atat de des? Nici bine nu ai predat un raport ca altcineva iti cere un altul. De ce sa nu folosim acest timp pentru munca efectiva, nu pentru trecerea si re-trecerea in revista a acelorasi aspecte.
2. Planul de lucru pentru intreaga zi
In unele companii, planul de lucru trebuie completat zilnic, de catre fiecare angajat. Sigur, este important ca fiecare sa fie cat mai organizat, sa munceasca cat mai eficient si sa raporteze rezultatele. Dar de ce sa ducem asta pana la absurd? In functie de conjunctura, de task-urile nou primite, planul se poate modifica pe parcursul unei zilei, de mai multe ori. Prin urmare, timp pierdut!
3. Sedinte interminabile
Daca se intampla ca seful vostru sa fie indragostit de sedinte si intalniri, va compatimesc. La ultimul meu loc de munca a fost exact asa. La finalul fiecarei zile ne obliga sa luam la cunostinta despre cele intamplate in ziua respectiva. Dupa aceea, fiecare trebuia sa dea lamuriri sefului pentru activitatea sa din acea zi. Bineinteles ca in acest ritm, sedintele se intindeau cu mult peste cele 8 ore de lucru. Mai mult, cateodata eram chemati si in weekend, pentru acelasi motiv. Unde e eficienta unui astfel de program? Dupa prima ora de sedinta oamenii se gandeau deja la ce scuze sa mai inventeze si sa lipseasca de la urmatoarea sedinta. Un episod absolut deranjant si stupid!
4. Insusirea ideilor tale de catre altcineva
Mai intai discuti ideea ta cu seful direct. Apoi, el merge sa o prezinte sefului sau si tot asa, pe scara ierarhica. Mai grav este ca, daca pare o idee buna, deodata devine a altcuiva. Interesant, nu? Ce ai mai putea face? Poate ca pe viitor, ar trebui s-o inscrii la OSIM intai, apoi s-o aduci la cunostinta colectivului.
5. Nesiguranta locului de munca
Foarte des angajatii se ingrijoreaza in legatura cu viitorul lor, in postul actual. Se fac demiteri, restructurari, transferuri, iar oamenii devin debusolati si nervosi. Tensiunea creata din aceste cauze duce la lipsa „poftei” de munca si inerent afecteaza bunul mers al lucrurilor intr-o institutie.
6. Nepotismul
Nu sustin ca toate rudele si prietenii sefilor, angajati de catre acestia, in companiile lor, sunt incompetenti. Repet, nu toti. Insa, este deranjanta superioritatea si superficialitatea cu care esti privit de catre acestia atunci cand iti devin colegi. Nu mai mentioneaz binecunoscutele situatii in care ei sunt avansati sau promovati inaintea ta, din motive ce tin de „exces de competenta”.
7. Turnatoria
Nu stiu in ce mod, dar seful afla mereu despre ce vorbesc subalternii in absenta sa. Ce e mai grav, este ca de multe ori aude adevarul distorsionat, transmis asa, in mod voit. Ce ar mai fi de facut? Cine se scuza, se acuza, nu?
8. Munca pentru doi, dar un singur salariu
Cand esti obligat sa faci si munca altora, pentru aceeasi bani, te simti nedreptatit. Cand nu este suficient personal pentru toate task-urile unui departament, cu siguranta exista o explicatie ce tine de rentabilitate, cash-flow, chestiuni despre care un simplu angajat nu are dreptul sa puna intrebari. Daca iti convine, ramai, daca nu-ti convine, poti pleca in alta parte…Cam asta ar fi rezolutia.
9. Tinuta obligatorie
Sunt institutii unde este obligatorie o anumita tinuta. Fie vara, fie iarna, trebuie respecat un anumit cod vestimentar. In general nu-i un lucru rau. Important este sa nu se impinga lucrurile la absurd. De pilda, intr-o pozitie care nu implica niciun fel de contact cu persoane din afara sau clienti, la o temperatura de 30 de grade celsius, barbatii sa fie obligati sa poarte costum si cravata.
10. Colectivul
Avand in vedere ca mare parte din zi ne-o petrecem la serviciu, colectivul in care lucram este foarte important pentru confortul nostru psihic. Multi dintre cei intrebati s-au plans de vreun coleg grosolan, arogant, cu tendinte conflictuale, incompetent, dar cu pretentii sau pur si simplu de incompatibilitatea de idei dintre ei si anumiti colegi.
Pe voi ce lucruri va deranjeaza la serviciu? Sunteti multumiti de conditiile de lucru, de colectiv?
In ziua de azi, e bine sa nu faci prea multe mofturi privitor la locul de munca. E bine ca fiecare sa se gandeasca ca trebuie sa se comporte cat mai profesional la locul de munca si sa isi respecte colegii, sa faca acele 8-10 ore cat mai usor de suportat.