Reflexoterapia activeaza functiile defensive ale organismului si are un efect pozitiv asupra sistemului endocrin. In China Antica, unde a inceput a fi folosita terapia, se credea ca reflexoterapia este o modalitate de a trezi fortele organismului din somn.
Reflexoterapia este o metoda complexa de tratament ce presupune utilizarea degetelor pentru a influenta punctele biologice active de pe corp, care sunt situate in zonele de concentrare a terminatiilor nervoase, picioarele. Prin atingerea punctelor nervoase responsabile de diverse parti ale corpului uman, reflexoterapia poate corecta anumite boli si afectiuni ale corpului rezultate pe fond nervos.
Reflexoterapia nu are contraindicatii sau efecte secundare, iar unii medici o considera o metoda auto-suficienta de tratament pentru diverse boli. Astfel, ea este utilizata pe scara larga pentru tratamentul bolilor sistemului nervos periferic (nevralgii, nevrita, radiculite) si sistemului nervos central, echilibrarea activititatii hormonale si pentru diferite boli ale organelor interne (astm bronsic, colit), precum si boli de etiologii necunoscute, de la dureri de cap si dureri de dinti la tulburari ale somnului. Actionand asupra punctelor responsabile pentru apetit, reflexoterapia ajuta si la scaderea in greutate si la lasatul de fumat.
In plus, reflexoterapia este folosita pentru diagnosticarea bolilor organelor interne, caci prin atingerea punctelor nervoase responsabile pentru diverse organe se poate determina care sunt zonele cu probleme din corp.