Tratamentul Naturist Al Durerilor De Cap
Fie ca se manifesta ca simple dureri sporadice, fie ca sunt diagnosticate ca migrene, se spune ca nu exista persoana care sa nu le fi trait, pe propria piele, macar odata. Dimpotriva, din ce in ce mai multi dintre noi acuza dureri de cap, sporadice sau periodice, mai usoare sau de intensitate mai mare. Pentru a afla cauza lor si, mai ales, pentru a le diagnostica corect, consultatia medicala este obligatorie.
Durerile de cap (cefalalgie, cefalee) sunt difuze sau localizate, continue sau intermitente. Durerile de cap semnalizeaza tulburari sau leziuni la nivelul interior sau exterior al creierului. De obicei, durerea nu este produsul unei singure cauze. Este de retinut ca aceste dureri pot fi tratate individualizat (migrena) sau ca manifestari secundare ale altor afectiuni (rinita vasomotorie, traumatisme cranio-cerebrale, boli hepato-biliare sau digestive, hipertensiune/hipotensiune arteriala, infectii, tumori).
Migrenele sunt dureri intense, care apar periodic, de regula cuprind doar o jumatate a capului si sunt asociate cu stari de greata si/sau voma, paloare, transpiratie, fotofobie. Migrenele sunt mai frecvente la femei, iar pe langa factorul genetic, cauzele lor sunt tulburari ale dinamicii vaselor de sange, activitatile solicitante desfasurate zilnic, emotiile puternice, problemele hormonale, dezechilibrele din perioada premenstruale, depresiile, stresul, efortul fizic sau mental exagerat, oboseala, consumul de bauturi reci si a inghetatei. Tot cauze ale migrenelor sunt considerate si alimentatia necorespunzatoare, consumul frecvent de conserve, de mezeluri condimentate (ele continand si coloranti, din abundenta), alimente uscate si afumate, precum si expunerea la frig, vant si cataratul la inaltime.
In timp ce medicamentele indicate pentru indepartarea durerilor de cap sunt aspirina, antinevralgicul, ibuprofenul sau codeina, formele usoare pot fi contracarate prin ceaiuri si alte tratamente naturiste.
Ceaiurile
Printre cele mai eficiente ceaiuri in combaterea durerilor de cap, se numara: busuiocul, musetelul, ciubotica cucului, valeriana, coada-soricelului, florile de tei, leusteanul, salcia neagra, verbina, roinita, sunatoarea, menta sau salvia. Aceste ceaiuri se prepara prin infuzie si se consuma, in medie 1-2 cani, pe zi, dupa mese. Petru persoanele emotive, la care migrenele apar pe fond emotional, este foarte recomandat ceaiul de banutei (paralute). Amestecul de menta, hamei si rozmarin (1 lingurita de amestec de plante la o ceasca de apa) este un ceai deosebit de eficace in indepartarea durerilor de cap. Inhalarile cu aburi din otet de mere, amestecat cu infuzie de busuioc sunt deosebit de eficiente si fac ca durerile sa dispara in cateva minute.
Tincturile
Pentru o si mai mare eficienta a ceaiului de banutei, adaugati in fiecare ceasca cate 50 de picaturi de tinctura de sunatoare. Aceasta cura durează 2 saptamani.
Daca durerile de cap sunt insuportabile, urmati un tratament cu tinctura de arnica. Puneti 1/2 lingurita de tinctura in apa si beti amestecul de 4 ori pe zi. După 4 saptamani veti observa ameliorari notabile ale afectiunii. Durerile de cap si migrenele insotie de stari de greata si voma se trateaza cel mai eficient prin administrarea de tinctura de pelin. Se iau cate 50 de picaturi de tinctura de 4-6 ori pe zi. Pelinul ajuta la normalizarea circulatiei cerebrale, combate voma, inlatura tulburarile digestive (in special pe cele biliare).
Cataplasmele
Frunzele de vita rosie se folosesc sub forma de cataplasme pentru tratarea migrenelor, cu rezultate remarcabile. Pe cap si pe ceafa se vor pune cataplasme cu infuzie concentrata de verbina, obtinuta din 2 linguri de planta la 250 ml de apa. La fel de eficiente sunt si cataplasmele cu varza zdrobita, impachetarile cu ceapa, hrean sau felii de cartof crud, cataplasmele reci cu argila, pe frunte, cataplasme calde cu cimbrisor, cataplasme cu terci de chimen (semintele de chimen sunt pisate si amestecate cu apa).
Masajul si compresele
Daca va masati ceafa si tamplele cu ulei de menta, veti obtine un efect recomfortant care va elibera durerea de cap in 10-15 minute. In cazul durerilor de cap care apar ca urmare a unor tulburari nervoase post-trauma, aplicati pe ceafa o compresa cu biter suedez si pastrati-o acolo minim 30 de minute. Alcoolul camforat este un alt remediu foarte eficient de lupta impotriva acestor dureri, lasand in urma o stare generala de bine si relaxare. Extractul alcoolic de garofita este util pentru durerile de cap. Se iau 50 de picaturi de extract de 3 ori pe zi, iar suplimentar se maseaza tamplele si ceafa cu el. Cand durerile apar pe fond de oboseala si extenuare este foarte utila inhalarea parfumului de garofite, pret de aproximativ 5 minute. Daca durerile de cap sunt produse de oboseala, folositi ceaiul din palarii de floarea-soarelui.
Tot cu acest ceai, puneti comprese pe tample si pe crestetul capului. Remediu cunoscut de secole, tarhonul vindeca foarte eficient durerile de cap. Se pun intr-un borcan 2 maini de frunze proaspete de tarhon si se acopera cu spirt si apa. Se astupa borcanul si se lasa la macerat timp de 10 zile. Preparatul se filtreaza si se pune in sticlute. Cu aceasta substanta se maseaza ceafa, tamplele si fruntea. Alte substante cu care se poate masa capul sunt: uleiul de lavanda, rozmarinul, arbore de ceai sau eucalipt.
Dieta
In cazul cefalalgiilor si migrenelor se recomanda renuntarea la alcool si fumat. Daca durerile de cap sunt generate de intoleranta alimentara, se recurge la regim, clisme, sauna, se adopta o hrana alacalina cu foarte multe cruditati. Migrenele biliare se combat prin evitarea alimentelor cum sunt: smantana, ouale, tocaturile, prajelile, fasolea sau varza, in schimbul consumului de telina, morcov, grau macinat integral si polen.
Pentru ca de multe ori durerile de cap sunt efecte ale constipatiei si neeliminarii toxinelor, trebuie sa nu neglijati acest aspect, iar dieta adoptata sa fie una care sa duca la tratarea acestor afectiuni.
Apa
Apa contine oxigen, iar creierul are nevoie de oxigen. Deci, pentru a tine la distanta durerile de cap, beti multa apa! Consumati, cel putin, 2 litri de lichide pe zi!