Remedii impotriva caderii parului
Caderea excesiva a parului si cauzele acestui fenomen sunt probleme care ingrijoreaza femeile si barbatii, deopotriva. Caderea parului afecteaza anual milioane de oameni. Poate fi catalogata drept o chestiune strict estetica, dar, in realitate, ea ascunde afectiuni ce trebuie depistate si tratate imediat.
Un fir de par creste in aproximativ 4-6 ani. Traieste in medie 2-4 luni, apoi paraseste scalpul, lasand loc unui nou fir. Pe un scalp normal cresc intre 100.000 si 150.000 de fire de par, iar pe zi pierdem intre 50 si 100 de fire. Daca observam o cadere excesiva a firelor de par, atunci ne putem pune probema unei disfunctii care provoaca caderea parului.
Cauzele caderii parului sunt diferite.
Cauze fizice
– dieta neadecvata, nutritie saracioasa,
– proasta circulatie a sangelui,
– lipsa sau supradozaj de vitamine,
– probleme de tiroidism, cu rinichii, hormonale,
– febra de lunga durata,
– tratament cu anti-coagulante,
– consum de anticonceptionale,
– medicamente pentru slabit,
– sarcina,
– anemie,
– hipotensiune,
– otravire,
– transformarea metabolismului, imbatranirea.
Cauze psihice
– stresul,
– oboseala psihico-fizica,
– aflarea unei stiri socante,
– accidente,
– insesi teama de caderea parului.
Alte cauze
– purtarea palariei mai multe ore pe zi, timp de mai multi ani,
– purtarea perucilor,
– parului strans in coada sau alte metode de suprasolicitare a firului de par,
– cosmetice pentru styling ce contin multe chimicale,
– utilizarea, in exces, a uscatorului, ondulatorului sau a placii de intins parul.
Caderea parului numai in anumite zone (Alopecia areata) poate fi determinata de anumite stari psihice, infectii locale, inflamatii ale dintilor, amigdalelor sau de probleme hormonale.
Remedii impotriva caderii parului
Alimentatia
Pentru oricare dintre cauzele de mai sus, incercati adoptarea unei alimentatii echilibrate, cu aport ridicat de fier si zinc, elemente esentiale pentru mentinerea sanatatii parului. Consumati lactate pentru ca si calciul este un mineral important pentru sanatatea parului.
Proteinele sunt de folos pentru hrana parului. Asociati alimentatiei voastre ouale, fasolea, mazarea si, bineinteles, carnea: de pui, peste, vita, porc.
Somnul
Pe langa o alimentatie sanatoasa, somnul indestulator este important, nu numai pentru par si piele, ci pentru buna functionare a intregului organsimul. In medie, avem nevoie de 7-8 ore de somn in timpul noptii, pentru a ne odihni.
Renunta la tot ce este toxic
Fumatul si alcoolul fac rau intregului organism, nu numai firului de par. Deci, renunta la ele, inainte ca parul sa renunte la tine.
Spalarea corecta a parului
Prea mult sampon dauneaza parului. Clateste-l cu grija si multa apa, dupa samponare, pana simti ca firul scartaie. Balsamul poate fi folosit mai rar. Odata la doua saptamani este suficient. Nu va spalati excesiv de-a lungul unei saptamani. Doctorii indica faptul ca o spalare/saptamana este suficienta. Deci, nu ajungeti in situatia de a va spala zilnic parul. Aplicati masti pentru par, din ingrediente naturale.
Masti pentru combaterea caderi parului
Se amesteca 500 gr praf de cedru si 1-2 galbenusuri de ou, in functie de lungimea parului. Se amesteca bine apoi se adauga cateva picaturi de lamanie. Masca se pune la radacina parului si se lasa sa actioneze timp de 15 minute. Se spala bine si se repeta odata pe saptamana, timp de o luna.
O alta metoda sigura, pentru aparitia de noi radacini si intarirea celor existente sunt retetele pe baza de usturoi. Fie se aplica usturoi pisat direct pe zonele unde aveti goluri sau la radacini, fie se amesteca usturoi zdrobit cu o lingura de ulei de masline si se unge tot scalpul. In ambele cazuri, se impacheteaza capul intr-un prosop si se tine asa timp de 4-8 ore, apoi se clateste bine. Este indicat sa aplicati mastile cu usturoi in weekend sau concediu pentru ca mirosul iese complet din par, abia dupa mai multe spalari.
Tot pentru intarirea radacinilor, dupa fiecare spalare a parului, dupa ultima limpezire, se clateste parul cu ceai de mesteacan. Incercati timp de o luna.
O alta masca eficienta, care trebuie tinuta pe cap cam 3-6 ore, este facuta din galbenusuri de ou, 15 ml ulei de ricin, 15 ml ulei de masline si doua fiole de vitamina A uleioasa.
Inainte de a va spala parul, masati scalpul cu ulei de masline sau ulei de ricin. Acoperiti-va capul cu un prosop, iar dupa 1-2 ore spalati bine cu sampon si clatiti. In apa cu care va clatiti adugati cateva linguri de otet de mere sau cateva picaturi de lamaie. Incercati acest tratament timp de doua saptamani, in care sa va spalti parul cel putin de 3 ori.
Se maseaza scalpul cu infuzie de coada calului, obtinuta prin fierberea a 3 linguri de planta maruntita, la un litru de apa. Dupa ce se adauga planta, sa lasa acoperit timp de 10 minute, apoi se strecoara si se utilizeaza infuzia.
Pentru voi, ce alte masti sau tratamente au dat roade? Daca ne impartasim experienta intre noi, ii putem ajuta pe cei/cele care sunt disperati in cautarea unui remediu potrivit. A venit vara si vrem ca vantul sa ne fluture parul, soarele sa ne incalzeasca scalpul si sa nu mai fim nevoite sa ne acoperim parul cu palarie, esarfe sau bentite.
Foarte bun articolul. Am de gand sa incerc solutiile naturiste propuse.
Merita amintita si administrarea de Zinc(1 tableta pe zi timp de o luna) la mine a dat rezultate si intr-un timp destul de scurt de la administrare.
ma bucur foarte tare de remediile voastre naturiste!…o sa le incerc si eu pe cele naturiste!
o zi cat mai placuta!
sa o tineti tot asa!