Ouale De Paste, Mai Aproape De Natura
De-a lungul secolelor, indemanarea poporului nostru a transformat vopsitul oualor de Paste intr-o adevarata arta.
Nu toate am deprins acest mestesug de la mame sau bunici, dar, cu siguranta, toate am dori sa avem cateva exemplare de oua pictate, incondeiate sau marmorate, in mijlocul platoului cu oua de Paste.
In cativa pasi simpli, am putea incerca impreuna sa “ornam” ouale de Paste, altfel decat in clasicul monocolor.
1. se aleg oua proaspete de gaina sau rata. Coaja trebuie sa fie cat mai groasa, fara demivelari si crapaturi,
2. se spala usor, sa nu se sparga, cu apa calda si otet,
3. in vasul cu apa, ouale se aseaza in pozitie orizontala, pentru ca bula de aer sa ramana pe margine, nu la capete (atunci cand ciocnim oul s-ar sparge mai repede, daca bula ar fi la unul dintre capete),
4. ouale se vor fierbe la foc mic pentru a nu se crapa,
5. intre timp, se prepara vopselurile din pliculete cumparate sau, si mai bine, cele obtinute din plante, fiecare culoare intr-un vas separat, foarte curat,
6. dupa ce fierb, ouale sunt scoase din vas.
Oua bicolore
Ouale fierte se introduc intr-un vas cu vopsea mai deschisa la culoare. Se lasa la uscat, apoi, inainte de a le unge cu ceva, se scufunda, pana la jumatate, intr-o alta culoare, mai pregnanta. Tineti oul cu mana si rotiti-l in vas, din cand in cand, astfel delimitarea dintre cele doua culori nu va fi brusca, ci armonioasa, ca o imbratisare intre cele doua.
Oua marmorate
In jurul oualelor umede, deja fierte, se leaga frunzite de patrunjel, marar, coada soricelului, trifoi, in functie de modelul pe care il doriti, apoi se introduc intr-un ciorap subtire de nylon sau in tifon si se scufunda in vopsea. Dupa ce a prins culoare, se scot frunzele, iar oul ramane frumos ornat, cu imaginea frunzitei.
Daca anul acesta doriti sa incercati altceva decat vopselurile chimice din comert, alternativa este data de plante, legume si fructe.
Pentru obtinerea culorii ROSU, se fierb:
– sfecla rosie cruda
– coji de ceapa rosie
– afine, zmeura si sfecla rosie
Pentru obtinerea culorii GALBEN, se fierb:
– coji de portocale, lamai, de morcov, seminte de telina si chimion care dau culoarea galben pai,
– sofranul da galben intens,
– coji de ceapa, coji de nuca si musetel.
Pentru obtinerea culorii VERDE, se fierb:
– fiertura de urzici sau de spanac.
Pentru obtinerea culorii ALBASTRU, se fierb:
– flori de viorele (fara peduncul),
– mure,
– strugure.
Pentru un aspect lucios, ouale se sterg cu untura sau un pic de ulei.
Cu voiosie si inima deschisa, ouale se vor colora frumos! 🙂
Spor!
Imi place mult articolul este foarte interesant. Acum cu siguranta nu voi mai intampina probleme la vopsitul oualor de Paste.:)