Managementul Greutatii
Ce include managementul greutatii?
Include toti pasii pe care o persoana trebuie sa-I faca pentru a-si mentine greutatea normala:
• O dieta echilibrata in care caloriile ingerate sunt egale cu cele consumate (prin diverse activitati fizice)
• Exercitii fizice regulat
Fiecare individ are o greutate optima, intr-o statistica bine stabilita, care-i cea mai probabila sa-i confere o stare de sanatate buna. Indivizii care sunt in afara acestei greutati optime pentru ei, au riscuri crescute de a se imbolnavi.
Care sunt factorii de care depind greutatea unei persoane?
– varsta
– sexul
– comportament
– starea sanatatii
– factorii genetici joaca un rol foarte important in determinarea greutatii, formei corpului, marimii;
– de asemena obiceiurile alimentare dobandite in copilarie joaca si ele un rol major in determinarea greutatii pe viata;
– rata metabolica (adica daca metabolismul este lent sau rapid si arderile sunt lente sau rapide);
– compozitia corpului (procentul de grasime comparat cu procentul de masa musculara) este deasemenea de baza in managementul greutatii unei persoane.
Potrivit Institutului de medicina, suprapoderabilitatea este definita ca exces de greutate corporala care poate include grasime, muschi sau oase. Obezitatea este definita ca exces de grasime, este asociata cu cresterea colesterolului si a trigliceridelor in sange.
Obezitatea si supraponderabilitaea sunt factori de risc pentru aparitia urmatoarelor boli:
•Diabet tip 2;
•Boli de inima;
•Hipertensiune;
•Osteoartrita (degenerarea articulatiilor osoase datorita degenerarii cartilajelor osoase si a oaselor);
•Apnee de somn si alte probleme de repiratie;
•Unele tipuri de cancer;
•Guta (boala a articulatiilor osoase datorita nivelului crescut de acid uric in sange).
Kilogramele in plus pun presiune pe intreg organismul, inclusiv pe oase, plamini, inima si alte organe. Asta face ca organele si oasele sa “muncesca mai mult”, deci sa fie suprasolicitate, deasemenea scade posibilitatea de a face exercitiu fizic, ducand la cresterea inactivitatii si la cresterea si mai mult in greutate si la pierderea de masa musculara.
Greutatea excesiva devine si un factor de afectare emotionala si contribuie la construirea unei imagini negative despre sine, la scaderea respectului de sine si la izolare sociala.
Dar sunt si cazuri de subponderabilitate, persoane foarte slabe, dar mai rar. Aceasta apare datorita unor tulburari in alimentatie cand se cere asistenta medicala si tratament, ori alte cauze pot conspira in scaderea apetitului: prezenta bolii, durere, oboseala, depresie, stress, medicatie.
Care sunt metodele de control si de corectare a greutatii?
Dieta si exercitiul fizic sunt factorii majori si de baza, cu ajutorul carora ne putem mentine greutatea in limitele normale.
Ce recomanda expertii?
1. In general, expertii recomanda dietele sarace in grasimi saturate, grasimi trans si colesterol, dar bogate in fructe, legume, cereale integrale, carne slaba, lactate degresate si alte alimente sanatoase.
De regula femeilor active si barbatilor inactivi li se recomanda sa consume 2000 calorii pe zi, iar barbatii activi si femeile foarte active 2500 calorii pe zi.
Fiecare jumatate de kg de grasime are 3500 calorii. Pentru a pierde ½ sau 1 kg pe saptamana o persoana trebuie sa consume cu 300 pana la 500 calorii mai putin pe zi.
2. Activitatea fizica este o componenta cruciala pentru un management eficient al greutatii. Sunt recomandate minim 30 de minute de activitate fizica moderata de minim 3 ori pe saptamana, activitati ca: mers, innot, jogging, stretching, fitness cu greutati. Dar si activitati ca datul cu aspiratorul, plimbarile in pas grabit, gradinaritul pot avea o buna contributie.
3. Alte sfaturi pentru scaderea in greutate :
– evitati consumul unor cantitati mari de calorii goale;
– luati micul dejun in fiecare dimineata;
– fierbeti sau coaceti mancarea in loc sa o prajiti;
– comandati cu atentie la restaurant;
– reduceti consumul de alcool.
Care sunt beneficiile mentinerii unei greutati normale?
Pierderea chiar si a doar cateva kilograme duce la imbunatatirea starii de functionare a organismului si scade riscul de aparitie a bolilor de risc asociate cu obezitatea si supraponderabilitatea. De exemplu o persoana care pierde intre 5 si 15% din greutate, automat isi scade tensiunea, nivelul colesterolului si al trigliceridelor din sange, isi imbunatateste si controlul nivelului glicemic, contribuie la o imagine de sine pozitiva si la cresterea respectului de sine.
O viata sanatoasa si o alimentatie sanatoasa sunt alegeri pentru toata viata. Nu trebuie renuntat, nu se merge pe teluri pe termen scurt dupa o pierdere initiala a kilogramelor. Cand vreti sa scapati de kilogramele in plus, este important sa aveti un plan de viata si de alimentatie sanatoasa pe termen lung care va ajuta sa aveti un stil de viata sanatos… toata viata !
Dr. Irina Arsene
Nutritionist Clinica Slimart
Buna seara!Ma intereseaza si pe mine cum as putea sa dau jos 15kg.Am 1,58 si 70kg vreau sa ajung la greutatea pe care am avut-o de 55kg,cu respect va multumesc .
Buna Nadia,
As avea nevoie de mai multe informatii , pentru a-ti da un raspuns complet. Dar in principiu pentru a slabi in mod sanatos si corect si pentru a te mentine dupa aceea ai nevoie de o dieta personalizata pentru situatia ta si sa respecti niste raguli alimentare de baza (de ex. sa nu te infometezi, sa ai alimentatia distribuita pe parcursul zilei in 3 mese si 2 gustari), miscare si tratamente corporale pentru a slabi frumos.
Dr. Irina Arsene, Clinica Slimart.