Intampina iarna cu energie!
Gata cu hainele subtiri, gata cu razele calduroase ale soarelui, iarna este pe picior sa ne inghete, iar temperaturile de afara nu fac decat sa ne intareasca convingerea ca mai sunt doar cateva zile pana atunci. Iarna, zilele sunt mai scurte si intunericul se grabeste sa ia locul luminii, in fiecare zi, din ce in ce mai devreme. Frigul te obliga sa petreci tot mai mult timp in casa, iar lipsa energiei iti si ultima farama de chef. Nici nu incepi bine o noua saptamana, ca primul gand care iti vine in minte este la somn si odihna. Este o stare normala atunci cand nu te pregatesti temeinic sa intri in iarna, cu forta, din belsug. Alimentatia, ceaiurile medicinale, suplimentele naturale te vor ajuta sa depasesti starea de oboseala si sa te simti in forma.
La capitolul alimente care induc efectiv corpului energie pura, iata ce trebuie sa stii:
- Iaurtul este unul dintre cele mai bogate alimente in proteine, magneziu, potasiu si vitaminele B1 si B2. Iaurtul intretine flora microbiana intestinala, contribuind la intarirea imunitatii. Datorita continutului hranitor, iaurtul poate inlocui cu succes o gustare intre mese, asa ca renunta la ciocolata, biscuiti sau covrigei in favoarea unui iaurt. Si cum orice padure are si uscaturi, este indicat sa eviti iaurturile bogate in zaharuri si pe cele cu fructe.
- Nucile, semintele, alunele si migdalele sunt o importanta sursa de energie pentru organismul tau. Acestea sunt bogate in proteine, magneziu si acizi grasi Omega 3. O doza minima de seminte maresc aportul de proteine. Intrucat au un aport caloric marit, trebuie sa fii foarte atenta la cantitatea pe care o consumi zilnic.
- Legumele verzi, asa cum sunt spanacul, broccoli, sparanghelul sau salata sunt un izvor nesecat de beneficii pentru organismul tau. Sunt bogate in magneziu, potasiu, fier, vitamina B si au un aport caloric destul de scazut, fiind foarte des intalnite in diete. Energia furnizata corpului tau se resimte doar daca esti constanta in consumul legumelor cu frunze verzi. Cu o floare nu se face primavara, asa ca zi de zi trebuie incluzi in alimentatia ta cel putin o leguma verde.
- Patrunjelul nu trebuie neglijat deloc. Putini sunt cei care stiu ca patrunjelul contine mai multa vitamina C decat citricele si ca abunda in vitamina B. Desi in bucataria romaneasca este folosit doar la mancarea gatita si tot mai putin in salate, obisnuieste-te sa consumi aceasta planta in starea ei naturala si pura, fara s-o fierbi. Adauga patrunjel pe cartofii natur, in salata sau in orice alta mancare si asa ii vei asigura corpului cateva dintre cele mai importante substantele nutritive, mai ales pe timp de iarna.
- Cerealele iti asigura si vitaminele B, necesare energizarii corpului. Mananca cereale la micul dejun. Energia pe care ti-o asigura cerealele te va tine in priza toata ziua, fara sa resimti senzatia apasatoare de foame sau oboseala.
Iarna este un sezon al ceaiurilor, asa ca profita din plin de miracolul energetic al plantelor medicinale:
- Ceaiul verde – Se numara printre cele mai cunoscute in categoria bauturilor energizante. Ceaiul verde nu numai ca iti reda energia de care ai nevoie pe parcursul unei zile, dar inlocuieste cu succes nelipsita cafea de dimineata si te ajuta in lupta cu kilogramele. Consumand aceasta licoare, iti vei completa necesarul de vitamine si minerale. A ajuns sa fie atat de mult apreciat pentru puterile sale revitalizante, incat unele persoane folosesc ceaiul verde si la gatit. Asa impusti doi iepuri dintr-odata: pe langa plusul de savoare pe care il ofera mancarurilor tale, asigura corpului un plus de energie.
- Musetelul – Nu numai ca miroase frumos si parca iti aduce primavara in casa, dar este si un bun dezinfectant si tonic pentru corp.
- Gentiana – Este o planta care creste pe crestele muntilor si de la care poti folosi numai radacinile. Revitalizeaza trupul si pune fortele acestuia in miscare, iar in trecut ceaiul de gentiana era folosit de lauze pentru recapatarea puterilor dupa nastere.
- Salvia – Este foarte apreciata pentru capacitatile sale de prevenire a imbatranirii premature a trupului. Este o planta cu frunze verzi, albicioase si cu flori rozalii, extrem de aromata. Are puteri dezinfectante, dar totodata poate fi folosita pentru calmarea sistemului nervos. Salvia nu ar trebui sa lipseasca din casa nimanui.
Cu totii stim vorba romaneasca „cui pe cui se scoate”. Moleaseala o mai poti combate si prin sport sau miscare zilnica, de orice fel. Daca timpul nu iti permite sa mergi la sala, poti strabate drumul spre casa pe jos sau daca distanta e prea mare, parcurge macar o portiune din el, plimbandu-te.