Eliminarea parului nedorit a fost o preocupare a omului inca din Antichitate. Astfel, o scurta analiza a picturilor din Egiptul Antic arata ca idealul de frumusete era unul fara fire de par nedorite sau rebele. In Grecia Antica, parul corporal si facial in exces era vazut drept un semn al lipsei de civilizatie si al barbariei. Din cauza metodelor rudimentare, eliminarea parului nedorit era insa o adevarata corvoada.
Astfel, vechii egipteni au descoperit o metoda de eliminare a parului numita ‘inzaharire’. Un amestec de miere si ulei era aplicat pe zonele unde se dorea eliminarea parului. Apoi, pelicula de amestec era smulsa rapid odata cu firele de par de pe suprafata respectiva. In timp, aceasta metoda a evoluat si s-a ajuns la folosirea cerii in loc de miere. Desi mai eficienta decat mierea, epilarea cu ceara era si mai dureroasa, deoarece ceara se lipeste de piele mai tare decat mierea.
Metoda de epilare prin electroliza, descoperita in secolul XIX, utiliza doi electrozi care erau incarcati electric pentru eliminarea fiecarui fir de par in parte. Procesul da rezultate pe termen lung, insa este foarte migalos. O metoda relativ recenta de eliminare a parului este cea prin mijloace chimice, care de obicei vin sub forma unor creme de depilat. Aceste produse contin substante precum tio-glicolatul de Calciu, care dizolva keratina din firul de par. Epilarea chimica prezinta avantajul de a nu cauza durere iar rezultatele sunt de durata medie. Cu toate acestea, insa nu reprezinta nici de departe o solutie permanenta de eliminare a parului.
Tehnica cea mai moderna si cea mai eficienta de eliminare a parului este epilarea definitiva cu IPL (intense pulsed light). Istoria a inceput sa se scrie in urma cu mai multe decenii, atunci cand a fost observata pentru prima data actiunea luminii puternice asupra firului de par. Totul a inceput in 1979. Profesorul Marc Clement de la Universitatea din Wales si-a expus in mod accidental bratul in fata unui laser si a observat ca parul din regiunea respectiva nu mai crestea. De atunci, tehnologia a avansat foarte mult, pentru ca in ziua de azi IPL-ul, sa isi gaseasca utilitatea in multe probleme dermatologice.
Principiul de actiune consta in emiterea unui puls luminos foarte intens, absorbit de diferiti pigmenti ai pielii, generand efecte diferite. Spre deosebire de laser, care foloseste o singura lungime de unda (o singura culoare), tehnica IPL foloseste o serie de filtre speciale. Acestea selecteaza diferite lungimi de unda ale spectrului luminos. Aceste lungimi de unda diferite sunt cele care confera tehnicii actiune specifica pe diferitii pigmenti. Tintele (pigmentii) care capteaza lumina poarte denumirea de cromofori. Absorbtia luminii de catre acestia genereaza caldura, aceasta distrugand structurile ce contin pigmentii. Tocmai pentru ca se foloseste de pigmentii din firul de par pentru eliminarea acestuia, procedura cu IPL este mai eficienta pentru firele de par mai inchise la culoare. Pentru a obtine o eliminare uniforma a tuturor firelor de par, tratamentul epilare definitiva cu IPL trebuie completat de cel cu ultrasunete, care afecteaza cu precadere firele de par subtiri si deschise la culoare.
Tehnica IPL are aplicatii multiple. Poate fi folosita pentru indepartarea definitiva a firelor de par (epilare definitiva), pentru tratarea acneei, a leziunilor pigmentare sau leziunilor vasculare, pentru reintinerirea pielii (photo rejuvenation).
Avantajele sunt numeroase. In primul rand este o procedura nedureroasa! Este minim invaziva si nu prezinta risc de infectie. Prin folosirea ei nu exista riscul de a dezvolta cancer de piele. Eficienta a fost dovedita in cadrul a numeroase studii clinice, avand aprobare din partea FDA (Food and Drug Administration). Nu necesita foarte multe precautii, cea mai importanta fiind folosirea unor creme fotoprotectoare in cazul expunerii la soare inainte si dupa tratament.
Riscul de aparitie a reactiilor adverse este mic, acestea pot fi: senzatie de intepatura sau caldura locala in timpul sedintei, eritem in zona tratata care dispare dupa aproximativ 48 de ore, bule sau flictene, hipo- sau hiperpigmentari tranzitorii (mai ales pentru pielea inchisa la culoare). Lumina intens pulsata reprezinta deci o modalitate noua, sigura, neinvaziva si eficienta de a trata diverse probleme dermatologice. In numai cateva sedinte scapati de firele de par nedorite, petele pigmentare, acnee, leziuni vasculare, cuperoza/rozacee.