Adio, puncte negre!
Pe langa faptul ca trebuie sa te lupti zi de zi cu o serie de factori negativi, poluare, praf, microbi, care iti afecteaza sanatatea tenului, mai trebuie sa suporti si punctele negre care iti apar, parca unul cate unul in fiecare zi. Cu cat le acorzi mai multa atentie, cu atat constati ca au aparut si mai multe. Punctele sau cosurile negre apar intodeauna in zona T a fetei, frunte, nas si barbie, exact zonele cele mai vizibile.
Exista o explicatie pentru aparitia punctelor negre in aceste zone. Fruntea, nasul si barbia sunt cele mai afectate de secretia de sebuum, aici glandele sebacee fiind in plina activitate. Porii din aceste zone sunt deschisi si in contact cu microbii si bacteriile din aer, se infecteaza. De fapt, aceste puncte negre sunt mai mult decat niste pori infectati, sunt chiar terminatiile glandelor sebacee. In contact cu microbii, aceste terminatii se coloreaza pana rezulta cunoscutele puncte negre.
Pentru a scapa de aceste puncte negre fara ajutorul cosmeticienei, tot ce trebuie sa faci este sa urmezi corect urmatorii pasi:
- demachiaza-te cu atentie, in fiecare seara, astfel incat sa te asiguri ca tenul iti este complet curatat;
- pentru a inlatura excesul de sebuum deghizat in puncte negre, trebuie sa ai porii deschisi. Asadar, fierbe apa si toarn-o intr-un vas cu deschidere mare. In momentul fierberii poti adauga niste pliculete de musetel, acesta avand proprietati dezinfectante. Apleaca-te peste vasul aburind, pune-ti un prosop pe cap si stai asupra aburilor cca 10 – 12 min, pana porii sunt complet deschisi;
- pentru a evita formarea semnelor pe fata, infasoara-ti buricele degetelor in tifon, inainte sa indepartezi excesul de sebuum din punctele negre. Atentie, trebuie sa actionezi usor asupra punctelor negre, deoarece apasand foarte tare, risti sa iti creezi semne inestetice pe fata;
- dupa ce te-ai asigurat ca ai inlaturat toate punctele negre, trebuie sa iti inchizi porii fie clatind fata cu apa foarte rece, fie cu o solutie astringenta.
Mai sunt si alte metode de indepartare a punctelor negre:
– in cazul in care nu te afli intr-o situatie prea grava, adica punctele tale negre nu sunt foarte vizibile, poti alege sa iti faci un peeling fie cu un gel abraziv, fie cu faina de malai, bineteles dupa ce te-ai asigurat, in ambele cazuri, ca porii iti sunt deschisi.
– poti alege sa iti aplici o masca facuta in casa, dintr-un albus de ou batut bine si faina de malai. Dupa ce s-a uscat masca, o poti inlatura cu un tifon si clati bine cu apa.
– intrucat ne aflam intr-un secol al descoperirilor, mai ai la indemana si plasturii pentru indepartarea punctelor negre. Ii gasesti in comert, insa exista posibilitatea sa nu dea intotdeauna rezultatele dorite.
Punctele negre nu dispar pentru totdeauna. Ele reapar, ca urmare a faptului ca esti mereu expusa zonelor poluate, prafului, microbilor. Tocmai de aceea trebuie sa fii mereu in garda si sa preintampini aparitia lor prin protejarea atenta tenului.