Aboneaza-te

Ziua Europeana a Obezitatii

Anul 2010 a fost ales de catre statele membre ale Uniunii Europene pentru a atrage atentia asupra pericolului pe care il reprezinta Obezitatea.

Obezitatea se defineste ca fiind o stare patologica – din grupul bolilor de nutritie – sau fiziologica cu potential patologic, care se refera la persoanele suprapoderale, (greutatea corporala raportata la inaltime).

Obezitatea a atins deja cote ingrijoratoare. Nu este contagioasa, insa, rapiditatea cu care s-a extins si numarul persoanelor afectate o face comparabila cu o epideme.

Trecand peste componenta inestetica a acestei afectiuni, mai alarmant este faptul ca obezitatea este cauza frecventa a numeroase boli. Nu de putine ori a cauzat si decese (conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste un milion de decese anual).

Catariti-va si calculati-va valoarea indicelui de masa corporala (Body Mass Index – BMI). Acesta reprezinta greutatea, in kilograme, raportata la inaltime, exprimata in metri parati suprafata corporala. Un indice al masei corporale care depaseste pragul de 25, trebuie sa va puna in garda.

Daca aveti deja tendinte de obezitate sau ati atins un anumit numar de kilograme in plus, nu intarziati sa cereti sfatul medicului. Consultati un medic internist, un dietetician, mergeti la psiholog sau psihiatru. Daca este cazul si sunteti sfatuiti sa o faceti, nu ocoliti chirurgia plastica.

Prin urmare, pentru a mentine un echilibru intre greutatea pe care o aveti si inaltime, contrlati-va periodic greutatea si stabiliti-va un mod de viata sanatos. Nu trebuie sa ocoliti activitatile fizice/sportul si alimentatia sanatoasa. Schimbati-va comportamentul alimentar si regimul de viata. Tineti diete, respectati sfatul medicului, faceti orice pentru a va recapata sanatatea si forma fizica.

Prevenirea obezitatii ar trebui sa devina una dintre prioritatile fiecarui stat civilizat, in pachetul de masuri privind sanatatea populatiei.

Comentarii

comentarii

Ultimele Articole

SlimArt FLOREASCA
Calea Floreasca, Nr. 91-111
Telefon: 0754.22.00.50