Aboneaza-te

Plantele de interior ne protejeaza de aldehida formica

Plantele indeparteaza aldehida formica omniprezenta in jurul nostru. Prezenta plantelor in interiorul incaperilor in care locuim, invatam sau muncim atenueaza impactul factorului stres, favorizeaza concentrarea si incurajeaza moralul. Plantele de interior bucura ochiul si confera caldura si armonie spatiilor in care ele se afla. Pe langa aceste considerente de ordin estetic, plantele oxigeneaza aerul pe care il respiram, echilibreaza nivelul umiditatii din incapere si chiar mai mult de atat.

Se presupune ca in exces, formaldehida (sau aldehida formica) este cancerigena. Acest compus se elimina cu promptitudine din organism, dar un contact indelungat cu aldehida formica, poate avea consecinte potential dramatice.

Formaldehida gazoasa (volatila), are efecte iritante si poate provoca crize astmatice, alergii, insomnie sau cefalee. Ea se acumuleaza in zonele intens circulate de catre autovehicule, in incaperile in care se fumeaza, in locurile in care se ard combustibili, in camerele in care mobila este vopsita sau lacuita cu materiale pe baza de aldehida formica (materiale larg folosite la mobilierul de pe piata romaneasca). Se cunoaste faptul ca in ultima vreme, diferite articole textile chinezesti au fost depistate si declarate periculoase pentru sanatate, tocmai din cauza faptului ca acestea au fost vopsite cu compusi care contineau formaldehida. Aceste produse se pot recunoaste dupa faptul ca au un miros specific, de formol.

Cosmeticele care contin E 240, realizeaza si ele un contact daunator dintre substanta si piele. Aldehida formica, in contact cu pielea, provoca diferite forme de dermatite de contact, care se manifesta dupa sensibilitatea individuala.

Combinatii chimice ale formaldehidei se regasesc in toate produsele afumate. In timpul procesului de afumare, aldehida formica degajata din lemnul ars, se combina cu diferiti fenoli, rezultand compusi cromatici, care dau culoarea specifica preparatelor conservate prin fum. De asemenea, formaldehida sintetica poate fi prezenta in diferite medicamente.

Introducerea exagerata sau indelungata a formaldehidei in organism, pe cale digestiva poate fi chiar mai periculoasa decat inhalarea ei, fiind afectate mucoasele intestinale si ficatul.

Formaldehida naturala, prezenta in unele vegetale cu uleiuri volatile iritante (ardei iute), nu este periculoasa in administrare redusa, specifica condimentelor sau extractelor fitoterapeutice, prezentand efecte antibacteriene.

Aldehida formica endogena (produsa de organism) nu prezinta efecte negative, deoarece se genereaza in cantitati mici si se elimina repede.

Sursa: http://www.bioterapi.ro

Formaldehidele, ben¬zenul, amoniacul si tri¬clor¬etilena conduc la aparitia tulburarilor respiratorii, iritatiilor cutanate, durerilor de cap. Simpla ae¬ri¬¬sire a incaperilor reduce concentratia acestor substante, dar nu le elimina. Plantele sunt un sprijin sigur in aceasta lupta.

Asezate si ingrijite corespunzator, unele plante pot aduce beneficii pe care nici nu le banuim, iar unul dintre acestea este protejarea organismului impotriva nocivitatii aldehidei formice. Iata cateva plante care pot deveni adevarati prieteni in lupta cu acesti compusi chimici.

Aloe Vera
Aloe barbadensis este cea mai raspandita specie, fiind cunoscuta si sub numele de Aloe Vera. Proprietatile curative ale plantei de Aloe sunt recunoscute si utilizate curent de medicina clasica sau alternativa. Existenta unei plante de Aloe in interiorul casei duce la indepartarea aldehidei formice, in concentratie mica.

Ficusul Benjamina
Este o planta eleganta, numai buna de amplasat in living. Frunzele ficusului purifica aerul si elimina aldehida formica si compusii organici volatili emanati de substantele adezive utilizate la aplicarea tapetului, zugravelii si la asamblarea mobilei. Prin urmare, un ficus este binevenit intr-o casa noua.

Iedera
Planta trebuie plasata langa o fereastra orientata spre nord sau intr-un loc in care beneficiaza de lumina filtrata. Este cunoscuta pentru proprietatile sale de purificare a aerului, indepartand aldehida formica si fumul de tigara.

Planta paianjen
Chlorophytum sau planta paianjen absoarbe, in ca¬te¬va zile, aproape 90% din formaldehida si monoxid de carbon dintr-un anumit spatiu. Planta necesita luminozitate dar trebuie ferita de lumina directa. Planta paianjen este printre primele trei plante de interior ce sunt cunoscute pentru eficienta lor in indepartarea aldehidei formice din aer.

Filodendron
Este o planta indragostita de caldura, lumina si umiditate. Planta ornamentala, filodendronul este eficient in indepartarea aldehidei formice, in concentratii ridicate.

Aspidistra
Planta verde de interior, cu frunze mari, din fami¬lia li¬liaceelor, supranumita Tpana cocosului” sau „planta de fier” elimina toxinele prove¬nite de la tigari sau gaz. Este adecvata camerelor intunecate.

Crizantema
A fost dovedit ca aceasta planta este foarte eficienta in absorbtia benzenului, un cancerigen cunoscut. Atentie insa, frunzele si tulpina crizantemei sunt cancerigene, iar anumite persoane pot manifesta dermatite in contact cu planta.

Gerbera
O incantare, datorita culorilor vii ale florilor, gerbera este o planta larg raspandita in Africa, Madagascar, Asia tropicala si America de Sud. Planta este cunoscuta pentru efectul sau de purificare a aerului, prin indepartarea benzenului.

Dracena
Planta actioneaza impotriva unui spectru mai larg de poluanti. Are nevoie de lumina intensa.

Aglaonema
Este o planta putin pretentioasa si isi pastreaza aspectul decorativ pe o lunga perioada din an, fiind potrivita pentru ambientarea spatiilor interioare. Aglaonema este o planta excelenta pentru purificarea aerului din spatiul interior.

Comentarii

comentarii

Ultimele Articole

SlimArt FLOREASCA
Calea Floreasca, Nr. 91-111
Telefon: 0754.22.00.50