Aboneaza-te

La Multi Ani, Elena La Multi Ani, Constantin

Astazi praznuim sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si a mamei sale, Elena. Biserica ortodoxa este in sarbatoare si in toata tara s-au tinut slujbe la care au participat mii de credinciosi.

Aproape 1.900.000 de romani isi sarbatoresc astazi onomastica. Aproximativ 1.200.000 sunt Elene, Ilene, Constante, Tine sau Lenute, iar restul de 700.000 de nume revenind partii masculine reprezentate de Constantini, Costini sau Costelusi.

In ziua de 21 mai, la pomenirea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, in calendarul popular intalnim o sarbatoare adresata pasarilor de padure, numita Constandinu Puilor sau Constantin Graur. Se crede ca in aceasta zi, pasarile isi invata puii sa zboare. Tinand seama ca o noua generatie ameninta recoltele, era interzis sa se munceasca in aceasta zi. Prin odihna de la muncile campului, se credea ca recoltele nu vor fi mancate de pasari. Ziua de Constandinu Puilor era ultima zi in care se mai semanau porumbul, ovazul si meiul. In popor se spune ca tot ce se seamana dupa aceasta zi, se usuca. Este ziua in care pastorii hotarasc cine va fi baci, unde se vor face stanele si pe cine vor angaja sa le pazeasca pe timpul pasunatului. Se masoara si se inseamna pe raboj laptele de la oile fiecaruia. Femeile inlatura cu aghiasma si tamaie duhurile necurate. Pentru apararea de fortele malefice, taranii stateau in jurul unui foc. Prin fumul de la acest foc erau trecute si oile, “ca sa fie ferite de rele”, pe timpul cat vor sta singure, la stana.

Sursa: www.crestinortodox.ro

Comentarii

comentarii

Ultimele Articole

SlimArt FLOREASCA
Calea Floreasca, Nr. 91-111
Telefon: 0754.22.00.50