Aboneaza-te

Epilare IPL sau Laser Dioda?

laser-vs-iplEpilare IPL sau Laser Dioda?

De ceva vreme, in Romania, fenomenul de epilare progresiv definitiva a prins amploare, atat la femei, cat si la barbati.  Iar multe clinici si saloane ce au asemenea proceduri sustin ca IPL-ul este mai eficient decat Laser Dioda sau invers, desi nu ofera dovezi care sa le sustina afirmatiile.

Care este diferenta dintre cele doua tehnologii?

Fara a fi prea tehnic, laserele sunt raze de lumina concetrata la o anumita frecventa.

Laser Dioda, de exmplu, are o frecventa de unda setata undeva intre 800 si 810 nm. Alte tipuri de lasere, precum Nd:YAG, ruby, alexandrite, fiecare are un set specific de frecvente.

Spre deosebire de lasere, IPL-ul nu are o frecventa anume, el emitand o lumina incoerenta ce lucreaza intre 550nm si 1200nm. IPL poate fi considerat un “tun” cand vine vorba de epilare, avand o gama larga de actiune sub forma de pulsuri luminoase.

Un tratament IPL dureaza in medie intre 8 si 10 sedinte, iar un tratament Laser Dioda dureaza in medie 5-8 sedinte, numarul de sedinte fiind cu atat mai mic cu cat culoarea pielii este mai deschisa, iar radacina parului este mai inchisa.

Fara nici o indoiala, cele doua tehnologii s-au dovedit a fi eficiente in ceea ce priveste epilarea. Totusi, este un pic neclar care dintre ele este mai buna.

Studiul clinic

In 2010 a fost efectuat un asemenea studiu, pe 15 paciente cu tipul pielii de la I la III. Nici unul din participanti nu au avut tipul IV,V sau VI. Mai jos aveti tabelul Fitzpatrick cu tipurile pielii:

Tipul pielii Culoarea pielii Culoarea parului Culoarea ochilor Descriere
1 Alba sau palida Blond Albastrii, gri sau verzi Se ard intotdeauna, niciodata nu se bronzeaza
2 Palida cu o tenta bej Roscat sau blond inchis Albastrii Se ard intotdeauna, se bronzeaza cateodata
3 Bej spre maro deschis Saten inchis Caprui inchis Cateodata se ard, intotdeauna se bronzeaza
4 Maro deschis spre mediu Negru Caprui Rareori se ard, mereu se bronzeaza
5 Maro mediu spre inchis Negru Caprui spre negru Rareori se ard, se bronzeaza mai mult ca majoritatea
6 Maro inchis spre negru Negru Negru Nu se ard niciodata

Toti participantii au fost de acord cu epilare in zona axilei (subratului), astfel axila stanga a fost supusa tratamentului cu Laser Dioda, iar cea dreapta, tratamentului cu IPL.images

S-au efectuat 3 sesiuni de tratament cu intervale de la 5 la 8 saptamani intre ele. La 5 saptamani de la ultima sedinta, au fost facute fotografii ale zonelor tratate, iar pacientilor li s-a cerut parerea cu privinta la care dintre cele doua proceduri a fost mai eficienta, iar apoi folicolii de par au fost numarati.

Rezultatele

Studiul a concluzionat ca ambele metode de epilare sunt la fel de eficiente, doar ca IPL este mai dureros si are mai multe efecte secundare spre deosebire la Laser Dioda.

Limitele Studiului

 • Studiu de scurta durata
  Din punctul meu de vedere, unul din minusurile studiului este faptul ca a fost facuta o singura analiza dupa 5 saptamani de la ultima sedinta. Ar fi fost interesant sa vedem rezultatele unei analize pe o durata de 6 luni.
 • Studiul a fost efectuat doar pe tipuri de piele deschisa la culoare
  Un alt minus al studiului este faptul ca a fost efectuat doar pe tipurile I, II si III de piele conform tabelului Fitzpatrick.
  Pentru pielea mai inchisa la culoare, nici IPL si nici Laser Dioda nu sunt eficiente si nici indicate. Solutia ideala pentru tipurile IV, V si VI este laserul Nd:YAG, care s-a dovedit a fi sigur si eficient pentru aceste tipuri de piele.
 • Numarul redus al pacientilor
  Un numar de 15 participanti este totusi un pic mai a trage concluzii solide.

Studii similare

Un studiu asemanator a fost efectuat in 2008 pe 9 candidati, zona de actiune fiind fata, nu axila, iar rezultatele au fost colectate dupa 6 saptamani.
Conform acestui studiu, Laser Dioda a fost mai eficienta, dar in acelasi timp a creat o senzatie mai mare de discomfort si mai multe efecte secundare comparativ cu IPL-ul.

Concluzia Studiilor – Este destul de complicat

Mi-as dori foarte mult sa va dau un raspuns concret in ceea ce priveste care dintre tehnologii este mai buna, dar sunt multi factori de care trebuie sa tinem cont, precum producatorul si setarile aparatelor, timpul de expunere al pielii si nu in ultimul rand factorii biologici (circulatia sangvina, rata metabolica a organismului, varsta si dezechilibrele hormonale).

In final, ambele tehnologii sunt eficiente, diferentele depind de producator, setarile apratului, cel care manevreaza epilatorul si nu in ultimul rand conditia pielii pacientului.

Recomandarea mea este sa consultati un medic dermatolog inainte de a efectua o asemenea procedura.

Bun-bun, dar pana la urma ce tehnologie sa folosesc pentru epilare definitiva?

In primul rand si in mod normal aceasta decizie nu ar trebui sa va apartina, deoarece medicul dermatolog este cel mai in masura sa va indrume spre o tehnologie anume, in functie de tipul si conditia pielii si a folicului de par.

Totusi, mai jos aveti cateva sfaturi de care ar trebui sa tineti cont:

 • Piele inchisa la culoare: Daca aveti o piele mai inchisa sa culoare (mai inchisa decat tipul IV) singura optiune a dumneavoastra este utilizarea laserului Nd:YAG sau laser alexandrite. IPL, laser dioda sau laser ruby nu este indicat si nici sigur pentru aceste tipuri de piele.
 • Laserul Alexandrit este foarte riscant : arsuri permanente, aparitia parului in zone in care nu exista ( la femei: spatele antebratului, gusa, gat; la barbati: umar, partea interioara a bratului)
 • Pot achizitiona un asemenea aparat pentru uz personal?: Raspunsul este NU. Acest tip de aparatura este indicat a fi folosit de un personal pregatit in sensul acesta si cel mai bine de un medic dermatolog, astfel poate fi evitata orice neplacere sau efect secundar.
 • Respectati sfaturile medicului sau tehnicianului ce a efectuat procedura! Multe persoane uita, sau prefera sa ignore, sfaturile medicului sau tehnicianului cand vine vorba de restrictiile pe care le are dupa procedura. Sa nu uitam ca pielea este unul dintre cele mai importante organe, fiind contactul nostru cu lumea exterioara, iar in cele mai multe cazuri ignorarea acestor sfaturi duce la reactii adverse (unele dureroase, altele mai putin dureroase),

CONCLUZII FINALE

Conform studiilor, efectuate de-a lungul timpului, si IPL si Laser Dioda s-au dovedit a fi eficiente atingand o reducere medie a folicolilor de par de peste 70% dupa trei luni de la tratament.

Ambele tehnologii sunt eficiente – daca aveti o piele deschisa la culoare, puteti utiliza oricare din cele doua metode de epilare.

 

 

Comentarii

comentarii

Ultimele Articole

SlimArt FLOREASCA
Calea Floreasca, Nr. 91-111
Telefon: 0754.22.00.50