Aboneaza-te

Infectiile, o problema care nu trebuie neglijata

Piscina sau strandul sunt revigorante pentru corpul expus la soare si reprezinta locul in care innotam adesea.

Insa, la contactul cu apa din piscina pot sa isi faca aparitia si micro-organismele.

Micro-organismele aflate in apele de la piscina sau strand pot provoca o serie de boli infectioase. Simptomele cele mai cunoscute sunt diareea, infectiile cailor respiratorii, ale ochilor, ale urechilor, ale nasului sau afectiuni cutanate. Cauza infectiilor o reprezinta de cele mai multe ori inghitirea apei contaminate, insa microorganismele pot invada corpul si la nivelul urechii, ochilor, nasului sau prin piele, daca acesta are leziuni.

Cine sunt cei mai expusi?

Cei mai expusi bolilor sunt copiii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar deficitar.

Cele mai frecvente boli de piele

Granulomul este o afectiune rara, provocata de bacteriile de la psicina. Apare in zona genunchiului si este de natura cronica. Granulomul de piscina poate sa apara frecvent la cei care fac baie in piscine cu apa incalzita, in rauri, lacuri. Apare la orice varsta si se produce in zona unei mici leziuni cutanate preexistente. Primele semne sunt aparitia unor papule violacee care pot evolua spre ulceratie, perioada de incubatie fiind de cateva saptamani.
Furuncul – poate fi foarte usor transmis prin stafilococii prezenti in apa piscinelor.
– La nivelul piciorului isi pot face aparitia si verucile, respectiv niste negi durerosi care trebuie cauterizati.
– O alta boala de piele luata din apa strandurilor este pitiriazisul, pete mici, cafenii, aparute la nivelul trunchiului.
– Persoanele care sufera de acnee vulgara pot prezenta o agravare a leziunilor, datorita clorului folosit la dezinfectarea apei din piscina.
Dermatofitia piciorului poate sa apara la nivelul spatiului interdigitoplantar sub forma unui prurit accentuat de caldura si de suprainfectia bacteriana. Boala afecteaza in special barbatii adulti.
Pruritul cutanat poate sa apara la persoanele cu pielea mai sensibila la clorul din apa sau alte dezinfectante.
– Persoanele foarte sensibile pot dezvolta eczema de contact. Simplul fapt de a intra in apa de la piscina poate cauza mancarimi.

Ochii si riscurile la care sunt expusi

La nivelul ochilor, substantele dezinfectante din apa pot declansa cel mai des xeroza, boala de ochi caracterizata prin uscarea si contractarea conjunctivei, prin disparitia secretiei lacrimale si opacifierea corneii, care, in unele cazuri, devine alba.

O alta infectie frecventa la nivelul ochiului este conjunctivita data de chlamidia trachomatis. Se manifesta prin inrosirea ochilor, secretie conjunctivala mucopurulenta unilaterala si are perioada de incubatie 2- 19 zile.

Leptospiroza este o afectiune grava care se poate transmite si ea prin apa contaminata din piscine. Simptomele apar de obicei dupa 20 de zile: febra, frisoane insotite de iridociclita, conjunctivita pana la neuropatie periferica si semne de iritatie meningeala. Daca este contactata in timpul sarcinii, chiar si in perioada de convalescenta poate cauza avort spontan.

Micozele provoaca otite. Otitele externe cauzate de apa care, odata intrata în conductul auditiv, poate produce inflamatii si implicit o durere intensa, au o larga raspandire in perioadele de vara. Cele mai periculoase raman otitele micotice cauzate de o serie de ciuperci pe care pacientii le contacteaza atat din apa, cat si printr-o curatare excesiva a urechii, de cele mai multe ori cu betisoare care nu sunt avizate dermatologic. Diversele micro-organisme din apa pot declansa otita de piscina. Boala apare la cateva zile dupa ce s-a facut baia si se manifesta prin mancarimi, dureri, senzatie de ureche infundata.

Din apa de strand, lacuri sau balti cu apa statuta se mai poate lua piocianic (bacterie ce poate parazita ocazional pielea, urechea externa, tractul respirator superior sau intestinul gros) si candida.

Cum sa prevenim bolile?

– Faceti dus inainte si dupa baia in piscina si incercati sa nu inghititi apa in timpul inotului!
– Daca aveti o rana sau o infectie, evitati sa mergeti la piscina. Nu utilizati sapunul in apa de la piscina. Sapunul favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si a algelor.
– Infectiile bacteriene se pot face cu stafilococi care exista pe pielea unora dintre cei care fac baie si se transmit, prin apa, la restul inotatorilor, favorizate de mici traumatisme sau de macerarea pielii acestora.
– Este de ajuns ca o singura persoana din piscina sa aiba conjunctivita de piscina pentru ca boala sa se raspandeasca si la celelalte persoane.
– Pentru a evita transmiterea afectiunilor oftalmologice, la iesirea din piscina sau bazin este obligatoriu ca fata sa fie spalata cu apa rece.
– Pentru a evita instalarea micozelor, dupa baie, stergeti bine toata suprafata pielii.
– Apa de la piscina trebuie filtrata, iar substantele dezinfectante nu trebuie sa aiba o concentratie ridicata pentru ca pot irita mucoasele si ochii. PH-ul apei trebuie mentinut intre 6.9 si 8.2

La cel mai mic semn sau simptom, cereti sfatul unui medic.

Comentarii

comentarii

Ultimele Articole

SlimArt FLOREASCA
Calea Floreasca, Nr. 91-111
Telefon: 0754.22.00.50