Aboneaza-te

Din tainele condimentelor

Condimentele au culori diferite, gusturi care mai de care mai alese, miros imbietor si, de fiecare data, adauga un plus de savoare mancarurilor noastre. Bucatariile din toata lumea le folosesc, indiferent ca sunt gatite in cele mai faimoase restaurante sau in casa unei gospodine pricepute. Mirodeniile orientale, mai ales cele indiene si chinezesti, sunt printre cele mai raspandite pe glob si nelipsite din bucatariile internationale. Multe retete ale mancarurilor romanesti au suferit modificari, prin inglobarea sofisticatelor mirodenii. Dupa ce vei afla cateva din tainele condimentelor, pe care nici nu le bagai in seama pana acum, sigur vei da fuga la magazin, sa-ti diversifici gama mirodeniilor din bucatarie. Daca iti voi spune ca, de-a lungul timpului, numeroase cercetari au demonstrat ca mirodeniile joaca un rol extrem de important in mentinerea sanatatii si tratarea anumitor afectiuni, ele nu-ti vor mai lipsi din nicio mancare, de acum inainte.

Indiferent ca provin din frunze, radacini, seminte sau fructe, condimentele ascund secrete bine pastrate de sute de ani. Studiaza-le si incearca-le, pe rand.

1. Curcuma sau sofranul indian

Este un condiment originar din India, folosit ca si ingredient de baza in sosurile curry, avand o culoare galbena. Pe langa faptul ca acest condiment confera mancarurilor un gust deosebit, se evidentiaza si prin puternice proprietati terapeutice. Curcuma are un gust aromat, picant si usor amarui si adauga un gust deosebit mancarurilor. Obtinut dintr-o planta care se cultiva in India si Malaezia de cca 2000 de ani, curcuma s-a dovedit a fi un puternic antiinflamator, tratand atat inflamatiile dermice, cat si cele oftalmologice. Curcuma ajuta la diminuarea colesterolului rau din sange, regularizand activitatea biliara si actionand ca un adevarat purificator al sangelui. Fara a exagera rolul acestui mirific condiment, curcuma este un puternic antioxidant si actioneaza impotriva celulelor canceroase, impiedicand formarea tumorilor maligne.

2. Ardeiul iute sau chilli

Ardeiul iute nu este doar un condiment foarte picant si foarte popular, folosit in America Latina, Asia, Orient, Africa si Europa, ci si un adevarat leac miraculos pentru sanatatea corpului nostru. Ardeiul iute stimuleaza circulatia sangvina si, contrar parerilor generale, actioneaza ca un adevarat pansament al mucoasei gastrice. Mai mult, ardeiul iute optimizeaza activitatea inimii, iar in sezonul rece este folosit pe post de imunostimulent contra racelilor.

3. Tarhonul

Tarhonul este un condiment puternic parfumat, iar in antichitate era folosit pentru a anihila efectele atat de nocive ale infectarii cu veninul viperelor. In zilele noastre, tarhonul este folosit in bucatarie inlocuind cu succes sarea, pentru persoanele care sufera de anumite boli cardiace. In forma uscata, tarhonul poate fi folosit si pentru ceaiuri. Proprietatile terapeutice ale tarhonului constau in regularizarea secretiei biliare, ajutand digestia si eliminarea toxinelor din corp. Datorita faptului ca ajuta la cresterea poftei de mancare, tarhonul este folosit in tratamentul anorexiei. Este un puternic antioxidant si da rezultate in tratarea unor afectiuni ale ficatului, rinichilor si stomacului.

4. Scortisoara

Acest condiment nelipsit din dulciurile mamei, ne-a imbogatit lista cu amintiri din copilarie, in special cele legate de sarbatorile de iarna. Datorita continutului bogat de antioxidanti, scortisoara are puternice proprietati antibacteriene si antifungice. Mineralele  continute ajuta secretia biliara si previne imbolnavirea colonului. Condimentul reprezinta si un remediu important pentru reglarea nivelului de glucoza si al zaharului din sange, reducand colesterolul din sange si actionand ca un factor important de reglare a digestiei.

5. Rozmarinul

Rozmarinul este un condiment care provine dintr-un arbust placut mirositor, de origine mediteraneeana, si are un gust asemanator eucaliptului, usor mai amarui. In antichitate, rozmarinul era considerat un adevarat elixir al tineretii, fiind un puternic antioxidant si determinand o optimizare a activitatii organelor, in cazul persoanelor care consumau acest condiment. Cu timpul, cercetarile au demonstrat ca rozmarinul are proprietati antiseptice si antiinflamatoare.

6. Oregano

Oregano a devenit un condiment destul de folosit in bucataria romaneasca, datorita gustului sau deosebit asemenator cu cel al cimbrisorului, dar mult mai mentolat. Frunzele de oregano au proprietati antibacteriene si antivirale ajutand la combaterea infectiilor. Oregano reprezinta o sursa bogata de vitamine si minerale, continand fier, calciu, vitamina C, dar si acizi grasi omega 3.

Indiferent sub ce forma se regasesc condimentele in bucataria ta, dar si in functie de mancarurile in care le folosesti, ai grija sa le pastrezi intr-o stare proaspata. Condimentele care au depasit termenul de valabilitate isi modifica gustul si nu mai au aceleasi proprietati.

Comentarii

comentarii

Un Comentariu
  1. condimentele iti condimenteaza viata. ele atrag iubirea sau te relaxeaza in cel mai natural mod. sunt acel ceva fara de care nu se poate. tare mult le iubesc!

Ultimele Articole

SlimArt FLOREASCA
Calea Floreasca, Nr. 91-111
Telefon: 0754.22.00.50