Aboneaza-te

Cum Ne Influenteaza Culorile

Tot ce ne inconjoara este culoare. Culorile ne excita simturile si ne imprima anumite stari. Culorile ne pot imbunatati calitatea vietii, a sanatatii si a activitatilor zilnice, prin influentarea coordonatei psihice. Culorile sunt asociate cu emotionalul; ele ne pot relaxa sau ne pot agita, ne pot induce liniste sau nervozitate.

Terapia prin culoare poarta denumirea de cromoterapie. Cromoterapia se bazeaza pe utilizarea culorilor si a luminii in tratarea diferitelor afectiuni. Notiunea de culoare nu se poate disocia de lumina. Lumina este formata din spectrul de culori, iar prin expunerea la lumina, ne putem vindeca aceste afectiuni, datorita absorbtiei de lumina. Nu intamplator, din vechime, se considera ca expunerea la soare este foarte benefica.

Culorile sunt calde sau reci, iar nuantele lor pot fi deschise sau inchise. Culorile din zona rosu a sistemului primar de culori (galben, portocaliu, roz, etc) sunt considerate culori calde, iar cele din zona verde si albastru (mov, indigo, etc) sunt culori reci. In functie de influenta lor aspra psihicului uman s-a ajuns la concluzia ca toate culorile calde sunt active si excitante, in timp ce culorile reci sunt pasive si liniştitoare.

Rosu

Rosul este excitant, energizeaza si poate duce la cresterea tensiunii arteriale. Rosul te face mai indraznet si te ajuta sa scapi de inhibitii. Poate cea mai populara culoare, rosul este culoarea vietii, a tineretii si a altruismului.

Portocaliu si Galben

Aceste culori stimuleaza creativitatea si induce sentimentul de fericire. Portocaliul insufleteste chiar si plantele, insa o expunere mai indelungata la aceasta culoare produce neliniste si nervozitae. Galbenul aduce bucurie si stimuleaza intuitia.

Verde

Verdele exprima liniste, prospetime si tot ceea ce este natural si sanatos. Culoarea este utilizata in terapiile antistres si impotriva irascibilitatii. De asemenea, linisteste si copii agitati in perioada cresterii dintilor. Verdele este asociat persoanelor echilibrate si inteligente.

Albastru, bleu, turcoaz

Aceste culori dau un sentiment de liniste, calm, pace, induce ideea de racoare si  adancime. Albastrul ajuta la diminuarea tensiunii arteriale. Ca si culoarea verde, albastrul stimuleaza creativitatea. Fiind o culoare rece, o expunere indelungata la albastru aduce tristete, melancolie. Adesea, albastrul este asociat cu autocontrolul.

Violet

Violetul exprima aspiratiile spirituale, incurajeaza creativitatea, imaginatia, dar si misticismul. Ajuta concentrarea. Fiind o culoare foarte vibranta, este indicat a fi folosit in cantitati mici

Comentarii

comentarii

Ultimele Articole

SlimArt FLOREASCA
Calea Floreasca, Nr. 91-111
Telefon: 0754.22.00.50