Ce stii despre E…vitamina E?
Zilnic duci o lupta asidua cu factori nocivi pentru mentinerea sanatatii organismului, fapt pentru care vitaminizarea corpului este vitala. In varietatea de vitamine si minerale atat de necesare organismului in fiecare zi, E, vitamina E este un antioxidant puternic care lupta impotriva radicalilor liberi. Pentru ca nu toata lumea stie ce sunt radicalii liberi, trebuie sa stii ca propriul tau organism este responsabil de producerea acestora.
Radicalii liberi sunt substante produse de propriul nostru metabolism, in momentul in care corpul este expus unor reactii destul de puternice, precum stresul sau emotiile foarte puternice. Pe langa aceste stari prea putin controlabile constient de cater organism, ne mai afecteaza si toxinele care patrund in corp, pe diferite cai, provenind de la diverse surse: tutun, poluare, medicamente, droguri, malnutritie. In fata unor asemenea pericole, organismul reactioneaza si produce asa-numitii radicali liberi care nu pot fi combatuti decat cu ajutorul antioxidantilor. Radicalii liberi, odata produsi, ataca celulele perfect sanatoase, iar o celula odata atacata devine radical liber, pierzandu-si proprietatile intiale si poate ataca, la randul ei, alte celule sanatoase. Astfel, se creeaza un cerc vicios care dauneaza grav organismului, in timp producand boli cardiovasculare sau, mai rau, diferite tipuri de cancer.
Vitamina E face parte din categoria antioxidantilor alaturi de vitaminele A, C si betacarotenul. Ele ajuta organismul sa lupte impotriva factorilor nocivi si incetineste procesul de imbatranire, preintampinand totodata si aparitia bolilor grave sau incurabile.
Formele vitaminei E
Vitamina E se prezinta sub doua forme:
– tocoferol, vitamina E uleioasa extrasa din seminte,
– tocotrienol, care contine 4 izomeri, respectiv alfa, beta, gama si delta, insa singurul care poate fi asimilat de catre organismul uman este alfa-tocoferol. Alfa-tocoferolul poate fi asimilat de catre organism, regasindu-se atat in forma naturala, cat si sintetica.
Care este rolul vitaminei E pentru organism?
In caz ca nu stiai cat de importanta este vitamina E pentru organism, afland informatii despre modul cum actioneaza si afectiunile pe care le preintampina, vei fi si mai mult tentata sa consumi alimente ce contin aceasta vitamina miraculoasa. Vitamina E are o actiune foarte eficienta asupra celulelor sangelui, luptand impotriva radicalilor liberi. Datorita procesului de antioxidare, vitamina E previne aparitia bolilor cardiovasculare, prin protejarea inimii si a arterelor acesteia, preintampina diabetul, cataracta, diverse tipuri de cancer. Administrata in cantitati suficiente pentru corpul tau, actiunea vitaminei E se va indreapta direct asupra celulelor atacate de radicalii liberi, refacandu-le membranele, dar si asupra celor sanatoase, protejandu-le contra radicalilor liberi. Vitamina E joaca un rol protector in conservarea vitaminei A.
Vitamina E este un aliat de incredere al femeilor, inlesnind actiunea aparatului reproducator si ajutand functionarea normala a glandelor sexuale si a celor endocrine. Iar asta nu e tot! Vitamina E ridica nivelului de imunitate. Este recomandata in tratarea afectiunilor de ordin ginecologic, precum dismenoree, tulburari de menopauza, atrofie testiculara, ovariana, uterina, sterilitate feminina sau masculina.
Pielea este si ea protejata de vitamina E prin actiunea contra arsurilor sau ranilor mai grave, cicatrizarea diverselor eczeme, a acneei, psoriazisului, etc.
Cine are nevoie de vitamina E?
Toti oamenii pot folosi vitamina E, indiferent de varsta sau sex, singurele diferente constand in doza zilnica sub care se administreaza. La barbati, doza zilnica necesara este de 10 – 15 mg pe zi, doza putand fi asimilata, de regula, din alimente in proportie de 80%. Femeile au mai multa nevoie de vitamina E, in special in perioada de sarcina sau alaptare. Sunt si situatii in care femeile au nevoie de un aport mai redus de vitamina E decat barbatii. La persoanele varstnice, doza trebuie sa fie mai mare, iar nou nascutilor le este recomandata administrarea vitaminei E pana la aparitia florei intestinale, intrucat laptele matern este sarac in a-tocoferol.
In forma naturala, vitamina E se regaseste in uleiuri vegetale, margarina polinesaturata, germeni de grau, seminte de floarea soarelui, alune, peste gras, oua, cereale, avocado, spanac. Intrucat in uleiurile vegetale vitamina E este distrusa in urma expunerii la temperaturi foarte crescute, aceasta se regaseste si sub forma de suplimente alimentare – capsule moi.
De regula, asimilarea vitaminei E din alimente se realizeaza doar in proportie de 30%. De cealalta parte a baricadei, aportul in exces de vitamina E se realizeaza in urma utilizarii unor doze farmaceutice foarte mari, ducand la oligospermie sau azo-spermie la barbati, iar la femei involutie ovariana sau tulburari ale menstruatiei. Asadar, consultati medicul sau farmacistul in legatura cu administrarea vitaminei E.
Imbunatateste-ti calitatea vietii prin consumul adecvat de vitamina E!