Aboneaza-te

Carcade – Bautura Faraonilor

Aceasta bautura miraculoasa este foarte populara in Orient, iar in Egipt se considera a fi o bautura nationala. Egiptenii il consuma in orice perioada a anului, rece sau cald. Ceaiul Carcade este preparat prin infuzia de Hibiscus Rosella sabdariifa (Hibiscus sabdariffa), arbust din familia Malvaceelor. Aceasta floare este de o frumusete uimitoare. Carcade poarta mai multe denumiri, toate atractive, la fel ca si floarea din care se prepara: trandafirul sudanez, macris rosu, trandafir de Sharon, trandafir Nalba de Venetia si multe altele.

Bautura are efecte terapeutice, actionand ca antiseptic, atiinflamator si febrifug. Reuseste foarte usor sa potoleasca setea si protejaza impotriva bolilor, in special vara si iarna. In medicina traditionala se mentioneaza cazuri de folosire a bauturii in tratarea cancerului, cu rol de subtiere a sangelui. Din aceasta planta se foloseste nu numai inflorescenta, ci si celelalte parti ale ei: semintele sunt folosite ca sedativ (in Birmania) si laxativ (in Taiwan), frunzele hranesc pielea si joaca rol de expectorant (in Angola), pentru tratamentul abceselor (in Africa Centrala), iar radacina este utilizata ca afrodiziac (in Filipine).

Carcade reuseste sa regleze tensiunea: consumata rece, bautura scade tensiunea, iar calda, o creste.

In Asia rasariteana exista si o legenda ce povesteste cum omul a reusit sa descopere proprietatile uimitoare ale acestei plante. Odata, un calator s-a ratacit prin jungla. Dupa eforturi indelungate de a gasi drumul, acesta s-a asezat sa se odihneasca. Fortele ii erau pe sfarsite, fiind obosit si flamand. Printre arbusti si iarba, el si-a aprins un mic foc. A gasit un paraias din care a luat apa, intr-un vas pe care l-a pus la foc, cu speranta ca Dumnezeu ii va trimite putina mancare. Deodata, din vegetatia ce-l inconjura au cazut cateva flori rosii in vas, colorand apa in culoarea rubinului. Calatorul a riscat sa incerce bautura trimisa lui din ceruri si a fost foarte surprins simtind ca fiecare inghititura ii hranea corpul, iar el se simtea din ce in ce mai plin de forta si curaj. In plus, bautura avea un gust placut acrisor, cu o aroma incantatoare. Parasind jungla, a reusit sa ia cu el cateva din aceste flori. Pe drum, a inceput sa imparta din ele tuturor oamenilor care ii ieseau in cale. Din acel moment vestea despre miraculoasa bautura a facut inconjurul lumii.

In prezent, extractul de carcade se foloseste pe scara larga in doeniul cosmetic, pentru ingrijirea pielii si parului.

Iata o reteta care se incadreaza perfect in atmosfera serilor reci de iarna. Puneti la fiert aproximativ 1.5 litri de apa. Inainte sa fiarba, puneti in apa scortisoara, cateva garofite si anason. Cand apa sta sa fiarba, adaugati 20-30 de grame de flori uscate de carcade si amestecati bine. Opriti focul imediat pentru ca planta nu trebuie sa fiarba. Adaugati un varf de cutit de nucsoara, apoi zahar sau miere dupa gust. Lasati bautura sa se racoreasca timp de 5-10 minute, apoi veti avea ocazia sa savurati ceva excelent: bautura faraonilor!

Enjoy!

Comentarii

comentarii

2 Comentarii
  1. Mi-am făcut cana cu ciai de carcade şi am hotărît să-mi potolesc curiozitatea despre el.Am gasit acest siti.În familia noastră primul a îndrăgit ceaiul de carcade soţul după cîteva deplasări în Cazahstan.De atunci îl folosim şi noi doamnele lui,eu soţia şi cele două fiice ale noastre.În comparaţie cu celelalte ciaiuri ,aceste minunate petale cînd le priveşti în cană ,culoarea lor îţi dau siguranţa ca sînt naturale.

Ultimele Articole

SlimArt FLOREASCA
Calea Floreasca, Nr. 91-111
Telefon: 0754.22.00.50