Aboneaza-te

Bronzeaza-te cu cap!

In general, toate femeile isi doresc o piele cu nuanta de bronz. Bronzul le face sa arate mai sexy, acopera imperfectiuni si da un aspect mai exotic persoanei care il detine. Pentru a capata o culoare frumoasa, femeile apeleaza la tot felul de metode, pe parcursul anului: solutii autobronzante, solar, bronz organic. Vara, insa, bronzul este luat direct de la sursa, prin expunerea la razele soarelui.

Cine spune ca “daca nu te expui, cu cap, la soare, vei avea de suferit” are dreptate.

ulei bronzatNu pentru toate tipurile de piele soarele este cea mai buna solutie pentru bronzat. Daca ai o piele mai deschisa la culoare, sensibila, cu un pigment slab, automat te vei arde mai rau in bataia directa a soarelui. Ia-ti masuri de protectie, iar daca totusi te incumeti sa o faci bai de soare, expune-te numai la inceputul si sfarsitul sezonului cald, atunci cand cocktailul de raze UVA si UVB este mult mai slab. Daca vei profita de soare in mijlocul sezonului, tentatia va fi la fel de mare ca si riscul, si vei dori sa stai la soare mai mult de o ora sau doua, in intervalul permis.

Bronzul este o reactie de aparare a organismului fata de razele soarelui. Expunerea la soare se va face numai dimineata, pana in ora 10.00 si/sau dupa-amiaza, dupa ora 16.00, pentru a nu agresa pielea. Nu pleca in vacanta cu gandul sa te bronzezi. Nu face din asta un scop. Alege o pigmentare progresiva si moderata pentru a nu face rau pielii si pentru a-ti pastra sanatatea. Daca vremea este inchisa si norii acopera cerul, nu te gandi ca ai putea sta linistita pe plaja. 85 % din razele ultraviolete pot traversa norii.

Combinatia de raze UVA si UVB este periculoasa. Razele UVA (ultraviolete de tip A) coloreaza pielea, bonzand-o, iar razele UVB (ultraviolete de tip B) inflameaza, inrosesc si ard pielea. Razele UVB sunt extrem de penetrante, afectand chiar si retina. Asa se explica faptul ca in timpul expunerii la soare, pe langa palaria obligatorie, ochelarii de soare se pot dovedi de un real folos. Nu va culcati pe-o ureche, considerand ca razele UVA sunt mai putin periculoase. Din cauza actiunii de deteriorare a stratului de colagen si elastina din derm, razele UVA au acelasi potential cancerigen ca si razele UVB.

Aplica crema de protectie solara, cel putin odata la 1-2 ore. Pe piata romaneasca a produselor cosmetice exista mai multe tipuri de produse fotoprotectoare sub forma de creme, geluri, uleiuri si emulsii cu filtre minerale (dioxid de titan, oxid de zinc), chimice (cinamatii) sau organice (Tinosorb M). Fiecare produs de protectie solara are un factor inscris pe ambalaj, reprezentand coeficientul de protectie, SPF (sun protection factor). Este indicat ca acest factor sa fie de cel putin 30, conform ultimelor studii ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Geamul nu protejeaza de radiatiile UV. Atunci cand te deplasezi cu masina, in timpul verii, chiar daca ai geamurile inchise si aerul conditionat pornit, nu esti protejata total de soare, ci numai de razele UVB. Asadar, trebuie sa sa-ti aplici crema de protectie pe toata suprafata pielii neacoperita de haine. La fel vor proceda si cei care au biroul in dreptul unui geam. Nu mai vorbim de cei care se deplaseaza pe jos, in timpul zilei, care, pe langa crema fotoprotectoare vor purta si haine adecvate, subtiri, de culoare deschisa, ochelari de soare si, in masura in care se poate, ceva care sa le acopere capul.

Arsurile solare duc la cancer de piele. De aceea, este bine ca dupa fiecare vacanta, la o luna aproximativ, sa mergi la medical dermatolog pentru un consult detaliat al zonelor pielii. Daca, de-a lungul vietii, ai avut mai mult de trei ori pielea arsa rau de soare, este cazul sa te alarmezi si sa-ti tii pielea sub o atenta observatie. De acest fenomen nu sunt feriti nici copiii, bineinteles. Mai mult de doua arsuri solare la copiii pana in 14 ani si tinerii pana in 18, poate conduce la probleme grave ale pielii, chiar cancer, in doar cativa ani, dupa aceea.

Bronzul este o frumusete de moment pentru care nu merita sa-ti risti sanatatea. Bronzul imbatrineste prematur pielea, provoaca aparitia ridurilor, a petelor negre si, in cele mai nefericite cazuri, cancerul de piele.

Comentarii

comentarii

Ultimele Articole

SlimArt FLOREASCA
Calea Floreasca, Nr. 91-111
Telefon: 0754.22.00.50