Aboneaza-te

Betisoarele pentru urechi

Este bine sau nu sa folosim betisoarele de urechi? Unii zic ca da, altii ca nu. Este bine sa-ti cureti urechile, insa nu prin introducerea de corpuri straine, asa cum sunt aceste betisoare, care ar putea periclita sanatatea urechii.

Betisoarele de urechi reprezinta o agresiune pentru urechile noastre. Ele sunt daunatoare canalului auditiv, impingand ceara in interiorul acestuia, in loc sa-l curete. Cu betisoare nu vom reusi niciodata sa scoatem un dop de ceara sau un alt corp strain ajuns accidental in ureche, ci, mai degraba, se pot intampla accidente prin leziuni fine ale tegumentului canalului auditiv extern, infectii cu bacterii, otita externa, leziuni ale timpanului, ruperea lui cu durere si sangerare si chiar afectarea auzului.

Medicii specialisti sustin ca urechile au capacitatea de a se auto curata in interior, prin auto eliminarea impuritatilor. De aceea, ei recomanda igienizarea urechii externe, fara a insista asupra celei interne, pentru a evita accidente de tipul celor mentionate mai sus.

Curatati-va urechile doar prin spalare cu apa. Eventual, folositi un strop de sampon cu un PH apropiat pielii (aproximativ 5). Sapunul nu este la fel de indicat avand un PH alcalin care accentueaza secretia de cerumen, deshidratand pielea. Daca se utilizeaza produse cosmetice pentru curatare, atunci acestea trebuie sa aiba o formula usoara pentru a evita potentiale alergii si eczema.

Dupa clatirea abundenta, este indicata uscarea urechii cu ajutorul unui prosop moale si pufos care poate absorbi excesul de apa din ureche. Numai in acest scop pot fi folosite si betisoarele pentru urechi, dar care nu vor fi introduse in ureche mai mult de 5-8 cm, ci numai in perimetrul urechii externe. Uscarea urechilor dupa spalare este foarte importanta deoarece persistenta umiditatii duce la aparitia micozelor. Spalarea urechilor se va face de maxim 3 ori pe saptamana. Mai des de atat, spalarea urechilr va perturba echilibrul natural al acesteia.

In cazul in care aveti un dop de ceara in ureche sau un alt corp strain este indicat sa nu incercati a-l scoate singuri, ci adresati-va medicului pentru un ajutor profesionist. De asemenea, pentru orice durere aparuta sau provocata din greseala, nu intarziati sa va prezentati la cabinetul ORL, pentru un consult. Urechile voastre conteaza!

Comentarii

comentarii

Ultimele Articole

SlimArt FLOREASCA
Calea Floreasca, Nr. 91-111
Telefon: 0754.22.00.50