Aboneaza-te

Am alunite. Sa imi fac griji?

aluniteUnele dintre noi, femeile, isi doresc o alunita distinctiva, care sa asigure particularitate. Chiar si barbatii au sarmul lor atunci cand au o alunita sugubeata. Dar, toate alunitele sunt benefice? Sunt ele sau nu periculoase? Cat de mare este riscul si care sunt complicatiile?

Alunitele pot fi si maligne

In ziua de astazi se vorbeste din ce in ce mai mult de cancer. In media, in cercurile de prieteni, in familie sau la munca, macar odata pe luna exista discutii despre una dintre “bolile secolului”. Medicii apeleaza frenetic la populatie sa mearga la consulturi, intrucat preventia este cea mai importanta. Se fac diverse campanii de educare, se tin congrese si multe altele. Totul are doar un scop: aveti grija de sanatatea voastra!

Tot ca preventie, este bine sa nu ignoram alunitele de pe corp. Daca ai asemenea “semne”, apeleaza la opinia unui dermatolog, pentru a sti totul despre ele: natura lor, dimensiunea, normalitatea lor, cum sa le protejezi si multe altele.

Ce sunt alunitele?

Alunitele – termenul popular pentru nevii melanocitari – sunt, din punct de vedere medical, aglomerari de celule pigmentate, care pot aparea oriunde pe corp. Majoritatea alunitelor – femeile adulte pot avea pana la 40 – sunt inofensive. Totusi, in anumite cazuri, unele alunite pot deveni cancerigene. Riscul aparitiei melanomului – cel mai periculos tip de cancer de piele – creste, in fiecare an aparand un minim de 100 000 de cazuri de melanom.

Exista mai multe categorii de alunite. Unele sunt prezente de la nastere sau apar la scurt timp dupa aceea si se numesc nevi melanocitari congenitali. Alti nevi pot aparea dupa varsta de 1 an si se numesc nevi melanocitari dobanditi. Aceasta clasificare este importanta pentru ca nevii melanocitari congenitali au capacitate mai mare de transformare in melanom.

Cum arata alunitele?

“Alunitele sunt vizibile pe piele cu ochiul liber. Daca se face o examinare cu lupa sau cu dermatoscopul (tip special de lupa care mareste de 9 ori), medicul poate oferi amanunte importante referitoare la modalitatea de distributie a pigmentului brun-negru. Alunitele sunt leziuni bine delimitate de tegumentul inconjurator si au baza simetrica de aspect rotund sau ovalar. Cele mai frecvente alunite sunt cele plate, observate ca modificare a culorii tegumentare. Alte alunite sunt papilomatoase (excrescenta de forma unui deget) sau au aspect hemisferic. Unele pot fi pediculate, altele pot avea suprafata neteda. Unele alunite au pe suprafata lor fire de par. Culoarea alunitelor este extrem de variata, dar se remarca imediat faptul ca nu exista mai multe culori pe aceeasi alunita.

Cel mai frecvent predomina culorile inchise de maro, brun sau chiar negru. Exista insa si alunite albastre, roz, rosii, cafenii. Unele alunite pot avea un halou rosu, iar altele pot avea un halou alb, latimea acestuia putand chiar sa se mareasca in timp, uneori micsorand nevul pe care il inconjoara. Aceste modificari nu sugereaza o transformare maligna a leziunii nevice”, explica echipa de dermatologi SlimArt.

Dimensiunile alunitelor sunt variabile, dar cele mai multe au un diametru sub 6 mm. Exista si alunite cu dimensiuni mai mari, unele chiar gigant, care pot acoperi segmente mari ale corpului. Acestea din urma necesita o constanta supraveghere, pentru ca au un mai mare potential de transformare in melanom.

Referitor la numarul alunitelor, se considera ca in mod normal pot exista pe suprafata corpului 100 de alunite. In cazul in care numarul acestora este mai mare de 100, se recomanda consult dermatologic si controlul acestora de 2 ori pe an pentru a surprinde o eventuala modificare pre-maligna.

Alunitele sunt leziuni asimptomatice. Nu provoaca dureri, usturimi, furnicaturi sau mancarime (prurit). In cazul aparitiei unor simptome, consultul dermatologic se impune in timp util pentru a putea fi excizata inainte de dezvoltarea melanomului.

Masuri de protectie impotriva melanomului

– O vizita anuala la dermatolog este absolut necesara pentru a putea depista din timp riscul de melanom
– Verificati regulat alunitele care va apar pe corp – in cazul in care vreuna dintre alunite pare o alunita riscanta (care se aseamana cu alunitele cancerigene) mergeti imediat la dermatolog pentru a o verifica

Cum recunosti o alunita inofensiva?

– Alunitele normale sunt de obicei de forma regulata si de culoare maro inchis
– Marimea unei alunite normale este de 6 milimetri in diametru sau mai putin este echivalentul diametrului unui capat de creion
– Alunitele non-cancerigene au marginile bine delimitate, chiar daca pot aparea culori diferite pe margini.

Cum recunosti o alunita periculoasa?

– Alunitele maligne – care prezinta risc de melanom sunt, in primul rand, asimetrice asta inseamna ca jumatatile lor nu se suprapun perfect
– Marginile neregulate – marginile neregulate sau delimitate prost pot apartine, de cele mai multe ori, alunite maligne
– Alunitele cu mai multe culori impartite neregulat pe suprafata sau alunitele a caror culoare se schimba in timp prezinta riscul de a fi alunite maligne
– Alunitele exagerat de negre, albe, rosii ar trebui de asemenea verificate de un medic dermatolog, intrucat culoarea normala a alunitelor este maro inchis
– Alunitele mari sau al caror diametru s-a marit in timp sunt de obicei alunite cu risc de melanom.

Cand se poate maligniza o alunita?

Alunitele se pot modifica in sensul malignizarii atunci cand sufera o agresiune. Aceasta poate fi o banala zgariere, intepatura, taiere (in general, un eveniment care duce la sangerare din leziune), poate fi o agresiune chimica (gudroane, acizi, baze etc.) sau poate fi o agresiune a razelor ultraviolete (naturale, de la nivelul soarelui sau artificiale, de la nivelul unor lampi speciale). Trebuie retinut faptul ca actiunea razelor ultraviolete este cumulativa in timp si de aceea este considerata principala cauza de malignizare.

Cel mai frecvent acest proces de malignizare apare dupa varsta de 40 de ani, localizarile predilecte fiind, la barbati, pe toracele posterior, iar la femei, pe gambe.

Metode de prevenire a malignizarii alunitelor

Se recomanda evitarea factorilor declansatori. In primul rand, expunerea inteligenta la soare folosind cremele fotoprotectoare si intre orele 10.00 si 16.00. Se evita traumatizarea fizica sau chimica a leziunilor nevice. Nu se vor smulge firele de par de la nivelul alunitelor, preferandu-se taierea lor cu foarfeca. Se va merge regulat la specialist, pentru mentinerea sub observatie a alunitelor.

Comentarii

comentarii

Un Comentariu
  1. E un lucru minunat! Ar trebui sa ne ocupam mai mult de sanantatea noastra si sa realizam efectele negative ale expunerii la soare fara protectie si la ore necorespunzatoare. Datorita schimbarilor climaterice, soarele este tot mai violent; un bronz frumos este dorit de oricine, dar nu in detrimentul sanatatii; o piele sanatoasa inseamn o piele frumoasa. Ar trebui sa incepemo campanie de instiintare a populatiei despre probelemele pielii si mai ales despre una din bolile secolului, cancerul.
    Acest program de consultare dermatologica mi se pare, cum v-am spus, un lucru foarte bun si util!

Ultimele Articole

SlimArt FLOREASCA
Calea Floreasca, Nr. 91-111
Telefon: 0754.22.00.50